Mam stworzone funkcje sprawdzenia pliku typu, ktora ma taki kod:
function sprawdz_typ() { switch ($_FILES[$this -> obrazek]['type']) { case 'image/jpeg': $this -> komunikat = true; break; case 'image/png': $this -> komunikat = true; break; case 'image/gif': $this -> komunikat = true; break; default: $this -> komunikat = 'Niewłaściwy format, proszę wskazać plik w formacie: '.$this -> typy; //$this -> komunikat = false; //$dane = false; break; } return $this -> komunikat;//array($this -> komunikat;$this -> TrueFalse); }
gdy sprawdzam ja tak:
to dziala, gdy wskazuje plik graficzny to funkcja przepuszcza dalej, a w przeciwnym wypadku dostaje komunikat, nastepnie stworzylem funkcje do wysylania fotek:
function zapisz_plik() { { if ($width == $this ->szerokosc && $height == $this ->wysokosc) { if(!move_uploaded_file($_FILES[$this -> obrazek]['tmp_name'], $this -> sciezka.$this->nazwa_pliku.'.'.$this -> rozszerzenie)) { $this -> komunikat = 'problem: Nie udało się skopiować pliku do katalogu.'; return $this -> komunikat; } //else return $this -> komunikat = true; } else { $this -> komunikat = 'Plik jest niewłaściwych rozmiarów, proszę wskazać plik o rozmiarze: '.$this ->szerokosc.'x'.$this->wysokosc.'px'; return $this -> komunikat; } } else { $this -> komunikat = 'problem: Możliwy atak podczas przesyłania pliku.'; //$dane 'Plik nie został zapisany.'; return $this -> komunikat; } $this -> komunikat = true; return $this -> komunikat; }
No i sam zapis chodzi okey, ale mam problem z funkcja IS_UPLOADED_FILE, gdy odpalam ja bezposrednio $this -> zapisz_plik(), dostaje true, ale gdy uruchomie ja w ten sposob:
$this -> zapisz_test(); }
To dostaje zwrocony to: $this -> komunikat = 'problem: Możliwy atak podczas przesyłania pliku.';
Nie wiem czemu sie tak dzieje, moze ktos z Was bedzie w stanie mi pomoc.
mozna wykasowac, znalazlem blad w wyswietlaniu