Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Strona wielojęzyczna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
plej
Cześć
Muszę wykonać strone z kilku językach na poczatek ma być w języku Polski, Angielskim i Niemieckim. Potem mają dość języki.
Chodzi mi o to jak to stworzyć wszystko bo jakoś nie przychodzi mi nic pożytecznego do głowy.
Bo całe menu wszystko musi być tłumaczone w panelu z możliwością dodania nowego języka najlepiej dać to na pewno w bazie danych ( chyba ).
Ale też trzeba uważać na kodowanie dokumentu bo nie wiem czy utf8 nie da błędów w języku Rosyjskim czy Greckim?

Panel adm będzie w języku Polskim więc tu problemu nie ma, zmiana języku na stronie też nie problem bo w sesjach to dam. tylko gdzie trzymac tłumaczenie wszystkiego i jak to wygląda z kodowaniem.
Bo tak samo będzie trzeba produkty dac w innych językach więc nie wiem czy nie dac tabeli typu "produkty_pl" produkty_eng" itp?

bo raczej w tabeli nie dam pola "text_pl", "text_eng" bo nie wiem ile językow będzie.

Pozdrawiam.
nospor
utf8 z rosyjskim dziala. Nie wiem jak z greckim, ale pewnie tez dziala.

Co do tabel to masz tworzyc podstawowe tabele + tabele na jezyk.
Przyklad dla produktow:
Tabela PRODUKT:
ID
JAKIS_PARAMETR1
JAKIS_PARAMETR2
....

Tabela PRODUKT_JEZYK
LANG (tutaj dany jezyk, np: pl, ru)
ID_PRODUKT - id produktu, ktorego dotyczy wpis
NAZWA - wartosc tekstowa nazwy produktu w danym jezyku
OPIS - wartosc tekstowa opisu produkt w danym jezyku
....

Analogicznie robisz inne rzeczy jak MENU czy co tam jeszcze bedziesz mial
plej
Dzięki dałeś mi już do myslenia. Ale jak by ktoś miał jeszcze jakieś propozycje to niech pisze.
mlawnik
Statyczne teksty możesz trzymać w pliku jako stałe i po prostu wrzucać bezpośrednio do templatki poprzez includowanie odpowiedniego pliku.

Jeżeli chodzi o opisy, to nospor ma bardzo dobry pomysł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.