plej
17.04.2014, 07:37:26
Cześć
Muszę wykonać strone z kilku językach na poczatek ma być w języku Polski, Angielskim i Niemieckim. Potem mają dość języki.
Chodzi mi o to jak to stworzyć wszystko bo jakoś nie przychodzi mi nic pożytecznego do głowy.
Bo całe menu wszystko musi być tłumaczone w panelu z możliwością dodania nowego języka najlepiej dać to na pewno w bazie danych ( chyba ).
Ale też trzeba uważać na kodowanie dokumentu bo nie wiem czy utf8 nie da błędów w języku Rosyjskim czy Greckim?
Panel adm będzie w języku Polskim więc tu problemu nie ma, zmiana języku na stronie też nie problem bo w sesjach to dam. tylko gdzie trzymac tłumaczenie wszystkiego i jak to wygląda z kodowaniem.
Bo tak samo będzie trzeba produkty dac w innych językach więc nie wiem czy nie dac tabeli typu "produkty_pl" produkty_eng" itp?
bo raczej w tabeli nie dam pola "text_pl", "text_eng" bo nie wiem ile językow będzie.
Pozdrawiam.
nospor
17.04.2014, 09:54:52
utf8 z rosyjskim dziala. Nie wiem jak z greckim, ale pewnie tez dziala.
Co do tabel to masz tworzyc podstawowe tabele + tabele na jezyk.
Przyklad dla produktow:
Tabela PRODUKT:
ID
JAKIS_PARAMETR1
JAKIS_PARAMETR2
....
Tabela PRODUKT_JEZYK
LANG (tutaj dany jezyk, np: pl, ru)
ID_PRODUKT - id produktu, ktorego dotyczy wpis
NAZWA - wartosc tekstowa nazwy produktu w danym jezyku
OPIS - wartosc tekstowa opisu produkt w danym jezyku
....
Analogicznie robisz inne rzeczy jak MENU czy co tam jeszcze bedziesz mial
plej
17.04.2014, 12:56:02
Dzięki dałeś mi już do myslenia. Ale jak by ktoś miał jeszcze jakieś propozycje to niech pisze.
mlawnik
18.04.2014, 06:47:25
Statyczne teksty możesz trzymać w pliku jako stałe i po prostu wrzucać bezpośrednio do templatki poprzez includowanie odpowiedniego pliku.
Jeżeli chodzi o opisy, to nospor ma bardzo dobry pomysł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.