Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Zapisanie raportu html do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wicek
Witam robię stronę do generowania raportów w firmie . Jest to strona oparta na tabelach i wprowadzane są do niej dane tekstowe jak i obrazki jpg.
Teraz moje pytanie czy jest możliwość zapisania tak wygenerowanego raportu do jakiegoś pliku aby potem można było go edytować ?
Czy tylko zrobienie bazy danych wraz z przesyłaniem plików a później generowanie raportu ?

http://wicek.24tm.pl/

tak na szybko wygląda raport.

Z góry dziękuję za jakieś wskazówki rolleyes.gif
nospor
A co Ty chcesz edytowac? Wyglad raportu czy tylko dane w nim zawarte? Jak tylko dane, to lepiej udostepnic uzytkownikom formularz do edycji tych danych. Nic nie stoi na przeszkodzie by formularz wygladal tak jak raport, tylko ze zamiast wartosci tekstowych bedą inputy na wpisanie/zmiane tych wartosci
wicek
Chodziło mi o dane , bardziej mi się rozchodzi w jaki sposób zapisać te dane. Wcześniej wszystko ręcznie było robione w excelu wklejali tam jpg wpisywali dane -> zapisywali i aby edytować wystarczy kliknąć w plik excela.
Teraz czy istnieje rozwiązanie zapisania tych danych do jednego pliku wraz z plikami jpg , tak aby jednym kliknięciem ładował się raport ? I czy to rozwiązanie będzie mniej skomplikowane niż wrzucanie wszystkiego do bazy a jpg na serwer.

Może trochę zagmatwałem to pytanie ale teraz nie przychodzi mi łatwiejszy sposób opisania problemu closedeyes.gif
Kshyhoo
Ja myślę, że sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytania. Można zapisywać raport do pliku, również możliwe do edycji. Można też stworzyć z tego bazę danych.
wicek
To teraz czy istnieje typ pliku aby zapisać tam tekst i obrazki , czy trzeba osobno ?
Jeżeli istnieje to proszę podać jaki smile.gif
Kshyhoo
Obrazek zapisuje się na dysku a w bazie danych adres do obrazka. Tekst nie sprawia problemu wink.gif
wicek
Hehe nie myślałem o bazie bardziej , że wskazuje lokalizacjie pliku z danymi który mam na dysku i on "ładuje" wszystkie dane wraz z obrazkami do raportu. Tak ja ma np word jak jemu wkleisz obrazek to wszystko znajduje się w jednym pliku. smile.gif
Cały czas dążę aby mieli jeden plik z danymi do raportu do każdego tematu a nie trzymali trzech jpg i osobno txt bo wtedy musiał by powstać osobny folder.
Damonsson
Po co kombinujesz?
Generujesz to w Excelu? To rób export też do .xls. Pełno w sieci bibliotek typu HTML2XLS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.