Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP]Iframe z prezentacją zdjęć, tekstu itp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
northwest
Witam serdecznie,
chciałbym umieścić w swojej firmie ekran z reklamami. Planuję uruchomić przeglądarkę na "full screen" i uruchomić na niej (na localhoście) stronę z iframe (szerokim i wysokim na 100%) wyświetlającym dane z pliku php.

Plik php będzie miał za zadanie:
a) wyświetlać zdjęcia, tekst itp (pobrany z bazy danych)
cool.gif każdy slajd będzie miał inną długość wyświetlania.

W panelu do zarządzania będę miał możliwość dodawania/edycji tych reklam (będę miał utrudniony dostęp do komputerka i odświeżania strony- dlatego chce zdalnie mieć możliwość dodawania i zmian czasu wyświetlania - bez przeładowania strony).

Kombinuję to rozwiązać następująco:
- w pliku php umieścić skrypt ajax który będzie miał pobrany z bazy danych autorefresh z ID kolejnej reklamy oraz czasem przeładowania.
Po określonym czasie strona się przeładuje (da się w tym rozwiązaniu wybrać "efekt" przeładowania?) i na podstawie ID wyświetli kolejną reklamę...

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Będzie to stabilne i bezproblemowe w działaniu?

Bardzo proszę o sugestie smile.gif

nospor
To co chcesz zrobic to takie infotv. Robiłem to ostatnio.

Po pierwsze: po co ci w ogole iframe do tego? Normalna strona i juz.
Po drugie: ja to robiłem tak:
w bazie przechowuje info jakie mają byc pola i czas ich wyswietlania. Gdy ładuje strone, to pobieram wszystkie pola z czasami, w js generuje tablice a nastepnie poprostu lece po tej tablicy (w js) i co za dany czas wyswietlam nowe pole.
Raz na jakis czas, np co dwie minuty, lece ajaxem do serwera i pobieram jeszcze raz wszystkie pola. Po pobraniu pol, porownuje je z polami ktore juz mam w tablicy js. Jesli coś sie rozni, to tablicy js przypisuje swiezo pobrane pola i odpalam wyswietlanie od poczatku. Jesli nic sie nie rozni, to nie robi nic i wyswietlanie leci dalej jak lecialo.

Zamiast co jakis czas pobierac wszystkie pola, mozesz sprawdzac tylko czy cos sie zmienilo. Jak sie zmienilo to dopiero wtedy pobierac wszystkie pola
northwest
dokładnie tak, takie infotv smile.gif

masz to może gdzieś online?
czyli przeładowujesz ajaxem całą stronkę (lub jakiegoś diva)?smile.gif
nospor
Cytat
czyli przeładowujesz ajaxem całą stronkę (lub jakiegoś diva)?

No przeciez napisalem:
normalnie ładuje strone i pola za pierwszym żądaniem. Potem przy pomocy zwyklego js ukrywam jeden div, a wyswietlam drugi div. I tak w kółko.
Ajax sluzy mi tylko i wyłącznie do tego, by strona sama się zaktualizowala gdy w bazie pojawią się jakieś zmiany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.