Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SQL - porównanie daty - problem - wyciagniecie z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
spiewak69
Mam funkcje :
  1. function find_hour($id,$date){
  2.  
  3. $results = mysql_query ("SELECT time FROM seance WHERE seance.movie_id=$id AND seance.date=$date ");
  4. $results = format_array($results);
  5. return $results;
  6. }

Pomijając to że piszę 'starym językiem' to mam problem z wyciągnieciem odpowiedniej godziny ( time ) z tabeli.

Chodzi o rezerwacje biletów - Do funkcji przekazuje ID filmu i datę w postaci ( YYYY-MM-DD ) i w tej samej postaci przechowuj w tabeli w bazie ( date - YYYY-MM-DD ) .
Gdy usunę tego AND to mi wyciągnie wszystkie godziny z odpowiedniej tabeli a chodzi mi konkretnie o te które są na dany film ( id ) i danego dnia (data) .
Jak to nareperować snitch.gif ?
Próbowalem jakies konwersje daty ale wydaje mi się ze skoro tutaj i tu są w tym samym formacie to niepotrzebna konwersja na stringa i inne .
Mógłby ktoś coś ? snitch.gif z góry dzięki
kartin
  1. $results = mysql_query ("SELECT time FROM seance WHERE seance.movie_id=$id AND seance.date=$date ");

Skoro w zapytaniu używasz tylko jednej tabeli to nie musisz się do nie jawnie odwoływać pisząc seance., błąd masz przy date=$date - data powinna nyć w cudzysłowach lub apostrofach.

1. $results = format_array($results);
  2. return $results;

Nie musisz przypisywać wyniku zapytania do zmiennej $result tylko po to aby linię dalej zwrócić jej zawartość jako wynik funkcji.
  1. return format_array($results);
spiewak69
Przysiągłbym że miałem ' ' , potem próbowałem " " , potem ` ` i bawiłem się nawet z nawiasami , ale tym razem jak dałem to zadziałało haha.gif
Tzn funkcja sama w sobie działa ale jeśli załącze ją w ten sposób:

find_hour(2,'2014-06-27) ; <-- zadziała bo mi pokaże dobre godziny tego dnia

ale jeśli próbuje odpalić tak :

find_hour( $movie_id , $date ) ; to juz wysypuje się - co robię jeszcze źle ? też podczas przesyłania do funkcji dać w apostrofy '$data' ?

dobra - własnie problem był w tym że nie biggrin.gif sorry za zamiesszanie - już działa , thx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.