Cytat(markonix @ 4.06.2014, 12:16:29 )

A czemu test jest dotępny cały czas a nie tylko podczas egzaminu?
Tak na razie zrobiłem

chociaż jest tego plus bo można zrobić test do domu (wiem wiem możliwość ściągania lub że studenci siądą w grupie i wspólnymi siłami rozwiążą test ale to jest takie gdybanie możne administrator ustawić że ten test ma małą wagę do oceny końcowej)
Ogólnie zasada działania jest taka:
Strona z dostępnymi testami (sprawdzamy, które w bazie tabele z dostępnymi testami dla studenta i mamy link np. www.strona.pl/test??id=1 wiadomo id testów dla każdego inne)
wchodzimy w link z testem o id=1
Uruchamiamy czas np 5 minut pokazuje nam się formularz
Poprawne działanie które student powinien wykonać to uzupełnienie odpowiedzi i naciśnięcie przycisku Zakończ który wysyła dane i później w bazie dodaje odpowiedzi na konkretne pytania tego testu i zmienia stan dla testu id=1 dla tego użytkownika na 'napisany' (Jeśli mamy stan "napisany" już nie możemy przejść ze strony z testami do napisania tego testu, nie mamy tego linku tyko napis napisany)
A złe działanie studenta może być takie że wejdzie w link www.strona.pl/test??id=1 zobaczy pytania i np naciśnie wstecz lub zmieni stronę, wtedy formularz nie jest wysłany i stan egzaminu dalej jest jako pusty więc będzie dostępny na stronie z testami jako link.
Więc czy opcja że
Strona z egzaminami
link1
link2
link3
wtedy mamy status testu pusty
wchodzimy w link1
zmieniamy w bazie status na 'napisany'
uzupelniamy odpowiedzi i wysylamy formularz
przypominam teraz różnica polega na tym że status jest zmieniany dopiero po wysłaniu formularza więc można zobaczyć pytania i uciec ze strony.