Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Responsywna stopka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MarinWroclaw
Witam,

chciałem zastosować nieregularną grafikę na stronie responsywnej, jednocześnie optymalizując rozmiar grafiki żeby ie tworzyć jej na szerokość 2200px.

1.  
  2. CSS
  3.  
  4. .foot {width:100%; height:229px; background-image:url(szeroka grafika); background-position:center; margin-top:-30px;}
  5.  
  6. .foot2 {width:960px; height:229px; background-image:url(grafika 960px); background-repeat:no-repeat; margin-left:300px;}
  7.  
  8. HTML
  9.  
  10. <div class="foot">
  11. <div class="foot2">
  12.  
  13. zawartość
  14.  
  15. </div>
  16. </div>
  17.  

GRAFIKA

Wygląda to tak jak na obrazku. Grafika jaśniejsza to tło jednego DIVa. Grafika ciemniejsza to tło DIVa pod stopkę.

Zależy mi żeby wyrzucić tło z foot w takiej formie i wstawić tam pasek na szerokość 1px po lewej stronie i po prawej stronie (dwie grafiki).
Coś w stylu

1. <div style="width:100%; float right; background-image:url(szerokość 1px);></div>
  2. <div style="width:960px; float right; background-image:url(szerokość 960px);>
  3.  
  4. ZAWARTOŚĆ
  5.  
  6. </div>
  7. <div style="width:960px; clear:both background-image:url(szerokość 1px);></div>

Tyle że to oczywiście nie działa wink.gif
trueblue
Tło 1px jest takie samo z lewej i prawej?
Jeśli tak, to daj div na 100% z tym tłem, a w nim div 960px wycentrowany z tłem 960px.
MarinWroclaw
NIe było by problemu jakby było takie samo, ale po prawej jest wyższa i ma inny kolor, a po lewej niższa.
trueblue
div na 100% z tłem 1px lewym
a w nim:
div na 50% pozycjonowanie absolutne do prawej, z tłem 1px prawym
div na 960px wycentrowany pozycjonowanie relatywne z tłem 960px.
MarinWroclaw
Działa, dzięki wielkie. Nigdy się nie łapie w układaniu divów obok siebie wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.