No właśnie nie do końca mam te bazy danych

nie wiem jak to zrobić i jak to ugryźć pod tym kontem

Wyniki dostaje od użytkownika, który wpisuje je w formularzu w formie tabeli. Następnie przypisywane są odpowiednim ekipą, następnie przeliczane punkty za pomocą if,elseif,else dla każdego meczu.
I później zaczynają się schody :
Kod
if(($first == $brazylia) &&(($brazylia>$chorwacja && $brazylia>$meksyk && $brazylia>$kamerun) ||
($brazylia_d>$chorwacja_d && $brazylia_d>$meksyk_d && $brazylia_d>$kamerun_d)||
($brazylia_s>$chorwacja_s && $brazylia_s>$meksyk_s && $brazylia_s>$kamerun_s)))
{
$first = "Brazylia";
}
if(($first == $chorwacja) &&(($chorwacja>$brazylia && $chorwacja>$meksyk && $chorwacja>$kamerun)||
($chorwacja_d>$brazylia_d && $chorwacja_d>$meksyk_d && $chorwacja_d>$kamerun_d)||
($chorwacja_s>$brazylia_s && $chorwacja_s>$meksyk_s && $chorwacja_s>$kamerun_s)))
{
$first = "Chorwacja";
}
if(($first == $meksyk)&&(($meksyk>$brazylia && $meksyk>$chorwacja && $meksyk>$kamerun)||
($meksyk_d>$brazylia_d && $meksyk_d>$chorwacja_d && $meksyk_d>$kamerun_d)||
($meksyk_s>$brazylia_s && $meksyk_s>$chorwacja_s && $meksyk_s>$kamerun_s)))
{
$first = "Meksyk";
}
if(($first == $kamerun)&&(($kamerun>$brazylia && $kamerun>$chorwacja && $kamerun>$meksyk)||
($kamerun_d>$brazylia_d && $kamerun_d>$chorwacja_d && $kamerun_d>$meksyk_d)||
($kamerun_s>$brazylia_s && $kamerun_s>$chorwacja_s && $kamerun_s>$meksyk_s)))
{
$first = "Kamerun";
}
$array_check_first = array($brazylia_s,$chorwacja_s,$meksyk_s,$kamerun_s);
$array_first_random = array ();
if (is_numeric($first))
{
$max_array = max($array_check_first);
if($brazylia_s==$max_array )
{
array_push($array_first_random, "Brazylia");
}
if($chorwacja_s==$max_array)
{
array_push($array_first_random, "Chorwacja");
}
if($meksyk_s==$max_array)
{
array_push($array_first_random, "Meksyk");
}
if($kamerun_s==$max_array)
{
array_push($array_first_random, "Kamerun");
}
var_dump($array_first_random);
$first=array_rand($array_first_random);
echo $array_first_random[$first].
$key = array_search('Kamerun', $array_first_random);
unset($array_first_random[$key]);
" Zgodnie z regulaminem FIFA w wypadku gdy liczba punktów jest identyczna, różnica
bramek jest identyczna, ilość strzelonych bramek jest identyczna oraz mecz bezpośredni zakończył się remisem o kolejności decyduje losowanie";
}
else
{
echo $first;
}
Ten kod to jakieś wypociny pozapisywane w notatniku. Wiem wiem wysokie loty. Niemniej próbowałem to jakoś ogarnąć. Nie wyszło porwałem się na wysokie progi jak dla mnie chyba.
Problem jest taki, że w niektórych wypadkach zawodzi i kod jest "gówniany". Na siłę chciałem to sam napisać. Dodatkowo próbowałem wykorzystać pustą tabelę i array_pushem przechodzić przez różne problemy. Dałoby się to rozwiązać gdyby nie Undefinded offset - czyli jednym słowem problemy z kluczem
Nie mam żadnego pomysłu jak to zrobić, żeby funkcja wyglądała składnie i po Bożemu.
Dodam jeszcze, że w przypadku gdy ktoś miałby czas i chęci mi to pokazać i wytłumaczyć jak to zrobić poprawnie to jestem otwarty na dogadanie się co do kwoty za poświęcony mi czas.