- testowanie jednostkowe
- dependency injection
Jak ja to widzę
- testowanie jednostkowe - to po prostu sprawdzenie czy dany fragmentu kodu (klasy) działa, zwraca co należy i czy POTRZEBNE do tego są rzeczy takie jakie SimpleTest/PHPUnit czy mogę po prostu sprawdzać samemu co zwraca metoda np poprzez uzywania var_dumpa, i jak coś się nie zgadza bo zwróciło coś czego nie powinna to wtedy szukam błędu oraz teraz kwestia tworzenia porządnego kodu, który można testować, kod mam tworzyć tak, że można go testować samodzielnie, bez dokładania mu dziesiątek innych obiektów, może jakaś ciekawa stronka, która opisuje to porządnie (po angielsku może być)
- dependency injection - chodzi w tym o to, że żadna klasa nie tworzy sama w sobie nowych obiektów klas, tylko ma je przekazywane przez parametr lub sięgają po obiekty z 'kontenera' zalezności?
np
$DI = new DI(); $DI->db = new DB( $loginInformation ); $application = new Application( $DI->db ); lub ewentualnie w konstruktorze klasy Application robię $this->db = $DI->db; //$DI przekazuję w parametrze lub ew. robię z tego singletona z dostępem do instancji poprzez statyczną metodę getInstance
?
Przepraszam za wszystkie głupoty, które tutaj napisałem, ale na tym polega nauka