Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie czy strona jest online
Forum PHP.pl > Forum > PHP
usb2.0
witam,

mam kilka teoretycznych pytan jesli moge,
zalozmy ze mam do sprawdzenia 50 stron, czy sa online czy nie, oraz czego potrzebuje to sprawdzenia tego z kilku, np 3 serwerow - nazwalem je checkerami

teraz dziala to tak ze master wysyla requesty to checkerow, checker loguje sie do mastera i na podstawie swojego ID - hardcoded - pobiera URL'e stron ktore ma sprawdzic, CURL wysyla requesty do stron, ostatecznie wynik w JSON'ie wraca do mastera i nastepuje analiza tego co checkery zwrocily.

efekt tego jest taki ze im wiecej stron, tym requsty trwaja dluzej, no ale chyba sie nie ma sie co dziwic temu ? chociaz to juz nawet nie o czas chodzi bo zazwyczaj nie przekracza ~1 minuty,
chcialbym sobie to napisac bardziej pro i zeby calosc byla bardziej stabilna. Obecnie jak jak dostane email/sms ze strona nie dziala to i tak sam sprawdzam bo nie ufam biggrin.gif

wiadomo, ze drugiego Pingdom'a sobie sam nie napisze, ale chcialbym miec to zrobione lepiej,
takze jakby ktos mogl mnie nakierowac na odpowiednia droge, jak obslugiwac sprawdzanie z kilku serwerow, jak radzic sobie z duza iloscia stron

Z gory dziekuje.

nrm
wielowątkowy demon, który cały czas zajmuje się wysyłaniem/odbieraniem requestów i przekazuje wynik dalej.
usb2.0
@nrm, a moglbys nieco dokladniej?
nrm
nie wiem co. zadaj konkretne pytanie.

po prostu nie możesz iść w schemat "requesty trwają coraz dłużej" bo odpalasz je jeden po drugim. To się w ogóle nie skaluje.
usb2.0
po prostu nie wiele mi mowie wielowatkowy demon, przyklad czy link please?

ale z drugiej strony to juz moj problem jak nie wiem o czym mowa biggrin.gif
nrm
Nie ma linka. Po prostu napisz sobie coś w np. Pythonie czy node.js co będzie działało asynchronicznie. Chodzi o sytuację, w której nie czekasz z kolejnym pytaniem na odpowiedź z poprzedniego bo w taki sposób to się nie uda.
szajens
Cytat(usb2.0 @ 20.06.2014, 12:39:45 ) *
witam,

mam kilka teoretycznych pytan jesli moge,
zalozmy ze mam do sprawdzenia 50 stron, czy sa online czy nie, oraz czego potrzebuje to sprawdzenia tego z kilku, np 3 serwerow - nazwalem je checkerami

teraz dziala to tak ze master wysyla requesty to checkerow, checker loguje sie do mastera i na podstawie swojego ID - hardcoded - pobiera URL'e stron ktore ma sprawdzic, CURL wysyla requesty do stron, ostatecznie wynik w JSON'ie wraca do mastera i nastepuje analiza tego co checkery zwrocily.

efekt tego jest taki ze im wiecej stron, tym requsty trwaja dluzej, no ale chyba sie nie ma sie co dziwic temu ? chociaz to juz nawet nie o czas chodzi bo zazwyczaj nie przekracza ~1 minuty,
chcialbym sobie to napisac bardziej pro i zeby calosc byla bardziej stabilna. Obecnie jak jak dostane email/sms ze strona nie dziala to i tak sam sprawdzam bo nie ufam biggrin.gif

wiadomo, ze drugiego Pingdom'a sobie sam nie napisze, ale chcialbym miec to zrobione lepiej,
takze jakby ktos mogl mnie nakierowac na odpowiednia droge, jak obslugiwac sprawdzanie z kilku serwerow, jak radzic sobie z duza iloscia stron

Z gory dziekuje.

Masz gotowca: http://netporadnik.wkom.pl/2013/01/serwers...-22-53-80-3306/ tzn. strone która oferuje taka usługę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.