Witam serdecznie,
Bardzo proszę o jakieś wskazówki - zagadnienie jest dla mnie na tyle nowe, że mam problem z zapytaniem googla tak, aby uzyskać jakąś sensowną odpowiedź.
Chciałbym napisać skrypt, który działałby analogicznie do tych znanych z gier MMO (np ogame). Nie piszę gry, jednak na tym przykładzie najłatwiej będzie mi wytłymaczyć istotę problemu.
Załóżmy, że gracz1 wysyła atak na gracza2. W bazie danych zapisuję czas wysłania, czas przeprowadzenia ataku oraz czas powrotu. Atak dolatuje na planetę przeciwnika i w tym momencie następuje kalkulacja, ile surowców udało się wygrać - czyli dane te pobierane są z bazy gracza2 dokładnie o czasie przybycia, a nie są symulacją tego, co byłoby gdyby atak odbył się natychmiast po wysłaniu floty (czyli dajmy na to o godz. 14, skoro rzeczywisty atak nastąpił dwie godz. później).
Czy macie może jakiś pomysł, jak zrobić coś takiego nie zmuszając użytkownika, by siedział cały czas przed przeglądarką (javascript odpada), a także bez uzycia crone' a? Czy coś takiego w ogóle jest możliwe?
Pozdrawiam!