Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Prośba o pomoc w zrozumieniu fragmentu kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Krzysiek15c
Dzień Dobry.
Chciałbym zapytać o ogólne znaczenie poniżej zamieszczonego kodu.
(Operacja na już otwartym pliku, metodą fopen, wszystkie zmienne utworzone wcześniej i pobrane metodą $_POST)
Najbardziej niezrozumiałe dla mnie fragmenty zaznaczyłem pytajnikami

1. $newFile = '';
  2. $i = 1;
  3. while (($lineText = fgets($handle)) !== false) //pobranie ciągu znaków do końca lini? , !== questionmark.gif?
  4. {
  5. if ($i == $line)
  6. {
  7. $tmpText = str_split($lineText); // tutaj wiem, że to zapis znaków do tablicy.
  8. $tmpNewLine = '';
  9. $tmpCheck = false; // questionmark.gif
  10. $j = 1;
  11. foreach ($tmpText as $tmpChar) // questionmark.gif
  12. {
  13. if ($j >= $index_start && $j <= $index_end)
  14. {
  15. if (!$tmpCheck)
  16. {
  17. $tmpNewLine .= $text;
  18. $tmpCheck = true;
  19. }
  20. }

Damonsson
  1. while (($lineText = fgets($handle)) !== false) // tu sprawdza, czy coś jest, jak jest to leci z pętlą
  2. $tmpCheck = false; // tu sobie tworzy zmienną typu FALSE, którą później ustawia na TRUE
  3. foreach ($tmpText as $tmpChar) // tu przelatuje po tablicy $tmpText i dla każdego przejścia po tablicy, value kryje się pod zmienną $tmpChar
Krzysiek15c
@ I jeszcze tylko dwa pytania.
$tmpNewLine = ''; Taki zapis oznacza po prostu utworzenie zmiennej bez zadedykowanej wartości?
$tmpNewLine .= $tmpChar; oznacza utworzenie zmiennej tmpChar, która ma wartość taką jak tmpNewLine?
Czym różni się zapis = od .= ? Kropka to ogólnie i, ale tutaj tego nie rozumiem biggrin.gif
nospor
Nie przesadzasz z lekka? Moze zapoznaj sie z podstawami, manualem....

$tmpNewLine = ''; - robi to co widac, zapisuje do zmiennej pusty tekst

=
.
.=
+
-
/
itd
to są operatory. zapraszam do manuala php do dzialu operatorow. Tam to wszystko jest wyjasnione
http://pl1.php.net/manual/en/language.operators.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.