Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][PHP]Nowa funkcja do CMS: zmiana właściwości css, bez ingerencji w kodzie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Przekras
Witam, odwiedzając stronę http://www.cssportal.com/css-style-editor/ wpadłem na pomysł aby do swojego CMS, w którym mam możliwość min. dodawania/usuwania/edycji/przenoszenia: kategorii, menu, tresci, uzytkowników itd. dodać funkcję zmiany np. tła strony, szerokości ramek/diva(suwakiem), przezroczystości tła i innych rzeczy, lecz bez ingerencji(tzn.zmieniania recznego) w css, tylko żeby można było w CMS wybrać np. kolor czerwony i wartość css sama by się zmieniała (tak jak na podanej stronie). Jestem na etapie poznawania php dlatego proszę o naprowadzenie a sam resztę będę kombinował.

Moje pomysły:
1. Generowanie css przez formularz, który podmieni/doda treść w istniejącym pliku css. (tylko jak wygenerować treść css np:
body {background: "tu wartość wysłana przez formularz"}

2. Formularz wysyłający dane do tabeli w bazie, i tabela odczytywana jako plik css. - no własnie czy takie coś jest możliwe i jak się za to zabrać.

3. Tabela w bazie z kolorami i 2 tabela z właściwościami css dla strony. Po wybraniu w formularzu koloru jest on wysyłany z 1 do 2 tabeli z której generowany jest plik style.css: - da się tak zrobić?

4.Plik css z rozszerzeniem php(style.php) i w nim funkcje odczytywania z tabeli, np do zmiany koloru strony: tabela w bazie z kolorami i w pliku style.php:
body {background: "funkcja php zwracająca wartość z tabeli kolorów w bazie} - jak tu z funkcjonalnością?

Może da się to jakoś inaczej jeszcze zrobić? Chciałbym uzyskać efekt w CMS jak na tej stronie tylko dodatkowo z przyciskiem "zapisz".
Proszę nie pytać po co mi to, poprostu lubie poznawać nowe rzeczy. Pozdrawiam wink.gif
Malukaz
zrobiłem coś takiego generalnie

<script>
include_once "style.css.php"
</script>

style wpisujesz do textarea -> tablica -> TEXT

w style.css.php

~~"SELECT * FROM config WHERE `type` = 'css'"

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.