Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] Jaka biblioteka do obsługi bazy ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Xart
Witam serdecznie smile.gif

Piszę na forum, gdyż już sam nie wiem co mam zrobić. W PHP piszę od jakiś 2 miesięcy ale wcześniej miałem prawie roczną przerwę... Przed przerwą używałem mysql_ teraz MySQLi a wczoraj napotkałem się na coś takiego jak mysqli_stmt class co jest moim zdaniem prawie identyczne jak PDO tylko nazwą się różni smile.gif
Dodatkowo wiem, że Oracle zamierza wprowadzić płatne aktualizacje do MySQL i podobno sama baza ma na tym stracić swoją wysoką dziś pozycję.
Interesuje mnie czy np jak nauczę się PDO to potem będę mógł te same skrypty przepiąć na np Postgre albo np MariaDB ?

Czy ciężko się nauczyć samego PDO ? Jest może jakiś dobry TUT po Polsku no bo ja z Angielskiego nie bardzo biggrin.gif
Swoją drogą MySQLi strasznie upodobnia się do PDO a nie może chyba obsługiwać innych baz więc tkwienie dalej w tym nie ma sensu.
Co wy myślicie na ten temat ?
YourFrog
MySQL ma pare rzeczy których nie ma PostgreSQL i tak samo w drugą stronę. Mylisz naukę biblioteki z zapytaniami.

Najlepiej naucz sie jakiegoś ORM'a dla PHP i problem po części zniknie. Mówię po części ponieważ jeżeli nadal będziesz używał tych specyficznych rzeczy to bye bye migracjo projektu na inną bazę.

ORMY dla PHP (te mi znane)
- Propel
- Doctrine
Damonsson
PDO to tylko sterownik, możesz się podpiąć do MySQL czy Postgre. Co daje dużą przewagę nad samym mysqli.
Ogólnie nie widzę sensu istnienia mysqli, powinno umrzeć śmiercią naturalną w najbliższym czasie.

Tu masz podstawy: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO jak znasz mysqli_ mysql_ to i z PDO nie będziesz miał problemów.
Xart
Dzięki wielkie smile.gif Nie pisałem w mysqli_ tylko w mysqli OOP a to co wysłałeś ten link to banał biggrin.gif
Poczytam trochę w manualu i nie powinno być problemów wink.gif

Mam tylko małe pytanie dotyczące a mianowicie:

rozumiem że np:
$db->exec -wykonuje zapytanie bez zwracania
$db->query -wykonuje zapytanie i zwaraca
$db->execute - wykonuje zapytanie i zwarca, które zostało wcześniej przygotowanej w prepare

Dobrze kumam ?
Turson
exec - do update/insert (bezpośredniego, bo prepare-execute też moze być)
query - bezpośrednie zapytanie, gdzie np. nie musisz nic bindować
execute - bezpieczne zapytanie (oczywiście przy bindowaniu)
to główna różnica
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.