Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]rozwinięcie systemu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gawar
Witam,
Mam napisany system, który obsługuje jeden parking. Chciałbym go teraz tak zmodyfikować aby mógł obsługiwać jeden albo kilka. Z punktu widzenia bazy danych dodam sobie tabelkę i będę wrzucał tam obiekty (parkingi).
I teraz moje pytanie jak najlepiej ogarnąć temat sprawdzania czy jest to jeden parking i jeżeli tak to wyświetlać tylko opcje dla jednego parkingu (dodawanie miejsc, podłączanie aut standardowo do jednego parkingu) czy jest kilka parkingów i wtedy wszystkie formularze, raporty musiałyby mieć obsługę kilku parkingów tj. wyboru o który parking chodzi.

Myślałem nad zrobieniem configa i w nim zdefiniować ilość parkingów i przykładowo ich nazwy ( adekwatnie do bazy danych) i wtedy jeżeli jest to jeden parking nie robić nic ( bo będzie to działało jak do tej pory, a w przypadku gdyby ilość parkingów była > 1 to wstawiać zupełnie nowe funkcje obsługujące kilka parkingów.

Czy to jest dobre rozwiązanie? Przyszłościowe? Żeby nie trzeba było za każdym razem kopiować i przerabiać kodu z jednego, dwóch czy 30 parkingów? Może macie jakieś inne pomysły?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
nospor
A nie mozesz poprostu w tabeli w bazie policzyc ile masz parkinkgow? Nie bedziesz musial w dwoch miejsach trzymac infa: w bazie, plik config.
gawar
Nie chciałbym odpytwać bazy o ilość parkingów za każdym razem kiedy ktoś kliknie na jakiś formularz czy też raport. Dodam tylko że tych funkcjonalności w systemie jest naprawdę dużo.
nospor
Nikt ci nie broni zapisac w cache tej liczby. Nie bedziesz latal za kazdym razem do bazy po to. Po za tym nie wierze, ze bedziesz mial tam taki ruch, by jedno szybkie dodatkowe zapytanie ci coś mulilo.
gawar
A reszta jest ok? Dodam tylko, że mam to napisane strukturalnie, więc będzie sporo zmieniania:(
nospor
Czy bedziesz mial to w configu czy nie, tak czy siak, bedziesz mial teraz kupe zmieniania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.