Przerost formy nad treścią.
Zrób sobie po prostu filtrację dokładną, jaki język interesuje danego usera (chociażby poprzez ciasteczka, klikając we flagę danego pańska w headerze) i stwórz takie foldery:
lang_polish oraz
lang_english, potem tworzysz plik
lang_main.php o treści:
$lang['error'] = 'Zapomnij o tym';
i ten plik wrzuć do folderu
lang_polish. Teraz stwórz kolejny plik o tej samej nazwie, tylko o takiej zawartości:
$lang['error'] = 'Forget it';
i wrzucasz go do filderu
lang_english.
No i pod tą filtracją, jak już znajdziesz czy user chce PL czy EN język (zakładam, że masz w zmiennej
$language przypisane albo
polish albo
english), includujesz wybrany pakiet językowy:
include('language/lang_'.$language.'/lang_main.php');
Tyle. W zależności, jaki język wybrałeś - dostaniesz ten tekst zwrócony w danym jęzkyku.
W ten sposób masz stworzoną jedną tablicę $lang i w niej zapisane wszystkie frazy w danym języku.
Cytat
Ale czy tworzenie setek zmiennych nie jest obciążające?
No już bez przesady. Pomyśl sobie co by było gdybyś to chciał w takim razie wyciągać chociażby z bazy danych.
Samo stworzenie zmiennej i wyprintowanie jej na ekranie to żaden wysiłek dla PHP. Jeszcze gdybyś tu tworzył tyle samo warunków w PHP ile tych zmiennych, ale tu jest zwykłe przypisanie tekstu do zmiennej i wypluwanie jej na ekran użytkownikowi.
EDIT:
Wszystko zresztą podałem Ci tutaj:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=22...p;#entry1068962Z tym wyjątkiem, że tam pochrzaniłem sprawę bo powinienem zmienne nazwać tak jak wyżej Ci podałem (jako tablice), czyli:
$lang['ID_LANGU'] = 'wartosc w danym jezyku';