Hej,
Zwracam się z prośbą o pomoc w wyznaczeniu kierunku, technologii i porady - np. na co uważać i może co i jak powinienem zrobić.

Mam zamiar napisać aplikację, którą wykonywać będe po godzinach, i jest to raczej projekt edukacyjny.

Zadanie programu:
- Obsługa przez przeglądarkę
- Srodowisko testowe: dysk twardy lokalny użytkownika, lub lokalny serweru (nie ważne czy dedyk, zwykły hosting czy wolno stojący komputer w sieci) muszę obsłużyć każdy typ.
Na dysku rożne pliki, głownie obrazy, ale znajdą się też skrypty, filmy - raczej nie ma różnicy jakie rozszerzenie.
- Zakładamy że jeśli pliki są lokalnie u użytkownika, zostaną przeniesione na serwer. Natomiast dyski sieciowe podłączone przez QNAPA powinny widzieć się nawzajem i nie powinno być problemów z odczytaniem ścieżek.

1. Użytkownik wybiera plik / folder z plikami oraz nadaje mu odpowiednie tagowanie + kategorię.

2. Dane trafiają do bazy, następnie zależnie od rozszerzenia pliki zostają tam gdzie są (na dysku serwerowym) lub przenoszą się do posegregowanego folderu.
( ogólnie filmy zostaną tam gdzie są, zdjęcia i skrypty będą kopiowane i przenoszone do stryktury folderów utworzonej przez aplikację (zdjęcia mogą mieć nawet do 400MB) )
System generuje miniaturkę każdego ze zdjęcia w przypadku skryptów, filmów - użytkownik podaje obrazek jako miniaturę. (miniaturka mogła by być skompresowanym PNG [https://tinypng.com/developers/reference]

3. Użytkownik na przystosowany panel gdzie przegląda pliki i po wybraniu odpowiedniego:
a. jeśli jest to zwykła stronka www i uzytkownik jest z zewnątrz to poprostu ten plik pobiera.
b. jeśli jest w sieci np. firmowej, otiwera mu się folder z tym plikiem.

Mam nadzieje że jest to czytelne, ogólnie przeglądarka plików, która segereguje głównie zdjęcią. Jeżeli wchodzimy z zewnątrz to pobiera plik, jeżeli z sieci wewnętrznej to otwiera folder z dysku sieciowego.
Pomijam oczywiście logowania i inny bzdury które poprostu dodam.

Największym zapytaniem jest jak obsłużyć te dyski sieciowe.
Mogę użyć PYTHONA 2. Ucze się go przy efektach specjalnych, ale api tez mogę napisać.

Z góry dzięki, proszę tylko o sugestie, jakieś linki? Kierunek działania.