po wyciągnięciu wniosków z ostatniego tematu o zapytaniach PDO tworzę system prywatnych wiadomości do mojej jakby to nazwać "gry". Ogólnie mam to wszystko przemyślane i zasadniczo wiem jak powinno to wyglądać. Lecz nadal moja wiedza z zakresu PDO nie jest wystarczająca. Mam zatem taki kod:
$wiadomosci_pw = $db->prepare("INSERT INTO `wiadomosci_pw` (`nick_pw`, `ip_pw`, `wiadomosc_od`, `wiadomosc_do`, `temat_pw`, `data_pw`, `wiadomosc_pw` ) VALUES( :nick_pw, :ip_pw, :wiadomosc_od, :wiadomosc_do, :temat_pw, :data_pw, :wiadomosc_pw )"); $wiadomosci_pw->bindValue(":nick_pw", $_SESSION['nick'], PDO::PARAM_STR); $wiadomosci_pw->bindValue(":ip_pw", $ip, PDO::PARAM_STR); $wiadomosci_pw->bindValue(":wiadomosc_od", $_SESSION['nick'], PDO::PARAM_STR); $wiadomosci_pw->bindValue(":wiadomosc_do", $adresat_pw, PDO::PARAM_STR); $wiadomosci_pw->bindValue(":temat_pw", $temat_pw, PDO::PARAM_STR); $wiadomosci_pw->bindValue(":data_pw", $data, PDO::PARAM_INT); $wiadomosci_pw->bindValue(":wiadomosc_pw", $wiadomosc_pw, PDO::PARAM_STR); $wiadomosci_pw->execute(); if(!$wiadomosci_pw->execute()){ throw new Exception("Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości. Skontaktuj się z programistą aplikacji!"); }
Wiadomość zostaje zapisana w bazie poprawnie(tzn. wszystkie pola są poprawnie wypełnione) lecz rekord się podwaja:
http://www.iv.pl/images/50701986834813989999.png
Dzieje się tak za każdym razem gdy wyślę wiadomość przez formularz.
Dlaczego się tak dzieje. Jesteście w stanie mi coś na ten temat powiedzieć z powyższego kodu, czy muszę podać cały plik strony?