Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Łamanie tekstu z textarea
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fibolg
  1. <?php
  2. $text_validated = strip_tags(substr( wordwrap($text, 50, &#092;"n\", 1), 0, 5000));
  3. ?>

W ten sposób sprawdzam tekst z <textarea>, czyli czy nie ma za długich słów, czy nie ma tagów HTMLa i czy nie jest za dużo znaków... Wszystko ładnie pięknie, ale jak ktoś wciśnie Enter i przejdzie do nowej linii to dalej jak wyświetlam ten tekst jest ciągły... co robię nie tak? Próbowałem zamieniać \n na <br> ale łamało mi po każdym słowie. Pomocy!
Ive
\n to ci nic nie da... bo html i tak tego nie rozpozna jako nowej linii dawaj spacje etc.
Fibolg
Ale spacje są co każde słowo chcę zamienić znak końca linii na <BR>, ale jak go rozpoznać? Może jest jakaś sprcjalna, zmienna, pod jaką zapamiętuje się długi text z texarea?
ARJ
musisz uzyć przy wyświetlaniu funkcje nl2br
scanner
Polecam mój artykuł na wortalu: http://php.pl/index.php/phppl/artyku_y/pom...i_ko_ca_wiersza
tiraeth
scanner ma rację. Jego artykuł bardzo dobrze opisuje jak poradzić sobie z 'dziwnymi' znakami końca wiersza....

Tak dla przypomnienia:
\r\n - Formularze HTML
\n - UNIXowy znak końca wiersza
\r - MACowy znak końca wiersza

smile.gif

....ale i tak zachęcam do przeczytania artykułu scannera
Fibolg
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedz - rzeczywiście wystarczyło użyć nl2br. @scanner czytałem ten artykuł ale jakoś zakręciłem się przy nim strasznie :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.