Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak policzyc ilość wierszy w bazie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
art
Witam!

Mam baze danych a w niej tabele z uzytkownikami (loginy, hasla itd) mam tez drugą tabele w ktorej przechowywane sa komentarze uzytkowników w tej tabeli sa takie pola jak: id, idusr, tresc itd... idusr to id uzytkownika ktory dodal komentarz... chcialbym teraz stworzyc ranking uzytkownikow ktorzy dodali najwiecej komentarzy... taki top 10 komentujących... w tym celu musze jakos policzyc ile kazdy z uzytkownikow ma dodanych w tabeli z komentarzami komentarzy a nastepnie w zaleznosci od tych wyliczen wyswietlic 10 uzytkownikow ktorzy tych komentarzy maja najwieej... ale niestety nie wiem jak to zrobic? prosze o pomoc i najlepiej jakis przykład...
rogrog
  1. SELECT users.id, users.login, COUNT(comments.id) AS ilosc FROM users, comments WHERE users.id = comments.iduser GROUP BY users.id ORDER BY ilosc DESC LIMIT 10

powinno zadziałać ale nie gwarantuję. w każdym razie na tej zasadzie
art
Zrobilem tak i zadzialalo:

1. SELECT idusr, COUNT(idusr) AS ilosc FROM komentarze GROUP BY idusr ORDER BY ilosc DESC LIMIT 10

nie do konca rozumie jak dziala to count bo jak wpsialem w nawiasie zamaist idusr np. id to tez bylo dobrze... ale to chyba przez to GROUP BY ... grupuje i oblicza pewnie ilosc rekordow w tej grupie...
Kuziu
no liczy ilość wyników tego zapytania ... chyba nie ważne czy policzysz ID czy coś innego ilość wyników jest taka sama
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.