Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX][JavaScript]Wklejenie do textarea tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Asig
Witam!
Mam problem z przeniesieniem tekstu do Textarea ze zmiennej PHP.

Problem jest tego typu, że w zmiennej są znaki specjalne tj. ' " ` ( ) / \
I gdy próbuję z takimi znakami specjalnymi przenieś zawartość zmiennej, nic się nie dzieje.
Natomiast jako zwykły tekst nie ma problemu.

Próbowałem napisać wiele skryptów i szukałem jakichś gotowych rozwiązań aby sprawdzić czy zadziałają i nic... żaden skrypt nie chce przenieść tekstu ze znakami specjalnymi sad.gif

Przykładowy skrypt:
Kod
<script>function dodaj(tekst) { document.getElementById('id_Textarea').value+=tekst; }</script>
<a href="java script: dodaj('przykładowy tekst')">DODAJ TEKST</a>
<textarea id="id_Textarea"></textarea>

W podany wyżej sposób wszystko działa OK, ale gdy wpisze zamiast "przykładowy tekst" swoją zmienną:
$tekst
W której zawarte jest np.:
- Cytat z księgi: "Bla bla" użytkownik 'taki i taki'

To skrypt już nie działa.

Proszę o pomoc,
Pozdrawiam!

Nie da się tego zrobić w żaden sposób? sad.gif
trueblue
Pokaż jak wstawiasz zmienną $tekst do tego kodu.
Asig
W ten sposób:
<a href="java script: dodaj('$tekst')">DODAJ TEKST</a>

lub:
<a href='java script: dodaj(\'przykładowy tekst\')'>DODAJ TEKST</a>
trueblue
Zainteresuj się trochę więcej jak działa PHP.
http://stackoverflow.com/questions/168214/...escape-newlines
http://stackoverflow.com/a/3943261
Asig
Cytat(trueblue @ 16.08.2014, 09:11:09 ) *

Przeczytałem wszystko, praktycznie wszystkie funkcje próbowałem które tam podawali ale nic nie pomogło tak jakbym chciał.
Np. po użyciu json_encode podwójne cudzysłowia wyświetlają się w textarea jako &quot; poza tym nie mogę go użyć w a href ani a onclick bo w ogóle wtedy nie działa i musi to być w <script></script>
Mi chodzi o to, aby tekst przenieś do textarea w takim stanie w jakim jest, żeby nie dawało mi np. &quot; w textarea jak jest podwójny cudzysłów.

Dobra, zrobiłem to sobie zwykłym PHP. Co prawda jest przeładowanie strony po kliknięciu ale nie ma żadnych problemów jak z JavaScript/Ajax... mówi się trudno sad.gif
Chciałem jednak bez tego przeładowania, dlatego się bawiłem z tym JS ale widzę, że chyba nic z tego...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.