Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tablica z dniami kazdego miesiaca
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ornitolog
Witam, mam do zrobienia bardzo proste zadanie jednak zauważyłem że sam sobie je komplikuje. W bazie danych aplikacji mam zapisane daty razem z ich opisem (dzien, miesiac, rok). Teraz chce je wyswietlac na kalendarzu w html, w ktorym kazdy wiersz to okreslony tydzien w okreslonym miesiacu, cos takiego:

mysle wiec zeby zrobic tablice wielowymiarowa na wszystkie miesiace i lata ktore chce wygenerowac, tak zeby byl latwy dostep do wstawiania w okreslone dni, zapisanych w bazie wydarzen:
$kalendarz[$rok][$miesiac][$nr_tygodnia_tego_miesiaca][$dzien]
teraz jak najprosciej do tego podejsc. Odliczac od 1 przyporzadkowujac dni do okreslonego miejsca w tablicy (a co z pustymi miejscami, poniedzialek, 1 tygodnia tego miesiaca) i sprawdzac czy nie nastapila niedziela co powodowaloby inkrementacje liczby nr_tygodnia ?
tzm
A czemu nie skorzystać z gotowca?

http://arshaw.com/fullcalendar/ ?

Czy to jakieś zadanie do szkoły czy coś?
nospor
1) W bazie przy kazdym rekordzie ma byc pole z normalnym typem datowym. Jesli to będą tylko dni, bez godziny, to ma to byc typ DATE.
2) Gdy chcesz wyswietlic dany przedział czasowy, to poprostu z bazy pobierasz dane z tego przedziału - prosty warunek w zapytaniu
3) Wyswietlając pobrane dane z bazy lecisz od początku tygodnia - łatwo wyliczyć - i idziesz o jeden dzien do gory. Gdy dany dzien jest w pobranych danych z bazy, to go wyswietlasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.