Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] left join z tabela która ma wiele rekordów odpowiadających pobrać tylko po jednym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Agape
Mam tabelę z wpisami i drugą którą zawiera statystyki codzienne dla elementów z pierwszej. Zawiera w sobie kolumny `rok`, `miesiac`, `dzien`. Potrzebuję je połączyć tak żeby dane wyjściowe zawierały statystyki stron dla ostatniego dnia z tym, że ostatni dzień nie oznacza aktualnego (statystyki mogły się jeszcze nie sprawdzić). Wykonuje więc zapytanie:

1. SELECT * FROM `strony`
  2. LEFT JOIN `strony_statystyki` ON `strony_statystyki`.`id_strony` = `strony`.`id`
  3. ORDER BY `rok` , `miesiac` , `dzien`

i mam wszystko połączone, jednak ze wszystkich dni, a ja potrzebuję tylko z ostatniego dnia dla danej strony najlepiej jednym zapytaniem (duża baza). Pytanie tylko jak to zrobić ...
lukasz_os
Po co trzymasz datę w oddzielnych polach? od tego jest pole Date lub Datetime - w zaleznosci co potrzebujesz. Wtedy do tego zapytania mogłeś w łatwy sposób dodać to:
  1. WHERE date = DATE_SUB(NOW , INTERVAL 1 DAY)

Więcej informacji tutaj: https://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...unction_subdate
Agape
Wiem że tak nie powinno się tego trzymać, ale łatwiej było mi napisać pozostałe funkcje do analizowania statystyk itp. ale masz w sumie rację, dodam dodatkowe pole datetime i bedzie ok
phpion
Spróbuj coś takiego. Może nie zadziałać, ale ideę możesz załapać:
  1. SELECT
  2. *
  3. FROM
  4. strony
  5. LEFT JOIN (
  6. SELECT
  7. *
  8. FROM
  9. (
  10. SELECT
  11. *
  12. FROM
  13. strony_statystyki
  14. ORDER BY
  15. strony_statystyki.id DESC
  16. ) AS b
  17. GROUP BY
  18. b.id_strony
  19. ) AS a ON (a.id_strony = strony.id)
  20. ;

PS: Zakładam, że masz kolumnę strony_statystyki.id. Jeśli nie to sortuj tak jak u Ciebie tj. po roku, miesiąciu i dniu (ale malejąco).
lukasz_os
Ale jezeli potrzebowałes wybrac sobie rekordy w danym dniu, miesiącu czy roku to masz do tego odpowienie funkcje DAY(),MONTH() i YEAR() np:

1. SELECT * FROM tabela WHERE year(data_dodania) = '2014'

wtedy wybiera wszystkie rekordy które maja w polu 'data_dodania' rok 2014. Analogicznie z pozodstałymi funkcjami
mmmmmmm
To bedzie cos w ten desen:
  1. SELECT * FROM strony s JOIN (SELECT id_strony, rok, miesiac, Max(dzien) dzien FROM strony_statystyki GROUP B 1,2,3) stat ON s.id_strony=stat.id_strony AND s.rok=stat.rok ...

Chyba, ze w strony nie masz rozbicia, to wtedy w joinie polacz przez s.data=FUNKCJA_ROBIACA_DATE_Z_ROKU_MIESIACA_I_DNIA_KTOREJ_NAZWY_ZAPOMNIALEM(stat
.
rok, stat.miesiac, stat.dzien)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.