mam problem ze skonstruowaniem odpowiedniej petli i warunku, mam dane otrzymane z petli while, w tym przypadku 4 zmienne, $i bedzie = 4, ilosc tych zmiennych nigdy nie bedzie stala raz moge otrzymac 2 zmienne, a innym razem 20, zalezy ile uzytkownik ich do mnie wysle:
<?php $zmienna1=1; $zmienna2=2; $zmienna3=4; $zmienna4=8; $i=4; ?>
I TERAZ - chcialbym je porownac w ten sposob:
<?php $suma=$zmienna2 - $zmienna1 $suma=$zmienna3 - $zmienna2 $suma=$zmienna4 - $zmienna3 ?>
interesuja mnie tylko 2 przypadki, czy suma jest mniejsza niz 2 czy wieksza niz 2
przy czym chcialbym to zrobic tylko w jednej petli
bo nie moge na sztywno ustawic 20 takich petli do porownan i zalozyc, ze nie dostane wiecej niz tych 20zmiennych bo jak otrzymam 50 to reszty nie bede mial juz obliczonej
<?php $i=$i-1; //petla 3razy-tyle porownan wychodzi w przypadku 4zmiennych $k=1; while($k<$i) { $suma=$zmienna2-$zmienna1; if($suma<2) { instrukcje } $k++; } ?>
probowalem to robic w ten sposob, teraz juz wiem ze to nie przejdzie bo odejmuje stringi a nie liczby, ale przynajmniej zobaczycie zasade o jaka mi chodzi:
<?php $i=$i-1; $k=1; $a2=1; while($k<$i) { $a++; $a2++; $opcja=\"$zmienna$a\"; $opcja2=\"$zmienna$a2\"; $suma=$opcja2-$opcja; if($suma<2) { instrukcje } $k++; } ?>
w ten sposob mialbym jedna petle wywolujaca sie tyle razy ile jest zmiennych
i tylezsamo porownan (-1)
czy taka petla mozliwa jest do napisania?