Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Kodowanie szablonu ciąg dalszy ...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
UploaadMe
Podgląd live : http://baczyna-tkaczy.tk/ .

Problem:

Nie mozna dalej przesunac w prawo zielonego bloku [div id="cena"] , tak jakby te male ikonki na dole blokowaly go, a przeciez ustawilem padding i margin listy na 0. W czym tutaj problem ?
Forti
Gdzie w stylach css masz zdefiniowane pole dla tego diva?

Po za ty.. on jest przy samej krawędzi twojej strony, jego margines to margines rodzica, div#obszar960.

O to Tobie chodzi?
UploaadMe
Cytat(Forti @ 21.09.2014, 15:34:58 ) *
Gdzie w stylach css masz zdefiniowane pole dla tego diva?

Po za ty.. on jest przy samej krawędzi twojej strony, jego margines to margines rodzica, div#obszar960.

O to Tobie chodzi?

Jak to gdzie, tutaj :
  1. div#cena
  2. {
  3. float: right;
  4. width: 68px;
  5. height: 68px;
  6. line-height: 68px;
  7. text-align: center;
  8. color: white;
  9. background-image:url(images/cena.jpg);
  10. }

dokladnie powinien byc przy prawej krawedzi strony, jednakze cos goblokuje i jest posrodku.
Forti
http://baczyna-tkaczy.tk/style.css

pokaż mi do div#cena tutaj, bo moja wyszukiwarka i oko nie widzą.

Już Tobie napisałem co go blokuje. Ustawienia rodzica.
UploaadMe
Cytat(Forti @ 21.09.2014, 15:46:22 ) *
http://baczyna-tkaczy.tk/style.css

pokaż mi do div#cena tutaj, bo moja wyszukiwarka i oko nie widzą.

Już Tobie napisałem co go blokuje. Ustawienia rodzica.

Wydaje mi sie, ze nie odswiezyles strony i masz jeszcze poprzednia wersje. Ustawienia rodzica raczej go nie blokuja. Prosze tutaj div#cena

irekk
Masz problem z img.ic* one maja tam margines tak wiec formalnie to sa elementy na rowni z cena. Ustawianie elementów blokowych w listach jest raczej słabym pomysłem. Musiałbys pokombinować z ul.ikonki / li aby zrobić z tego bloki. Przepraszam że tak bezpośrednio, ale stylizowanie strony takimi sposobami:

Kod
img.ic4 {
    float: right;
    margin-right: 264px;
    margin-top: 326px;
}

to beznadzieja.
UploaadMe
Cytat(irekk @ 21.09.2014, 16:26:07 ) *
Masz problem z img.ic* one maja tam margines tak wiec formalnie to sa elementy na rowni z cena. Ustawianie elementów blokowych w listach jest raczej słabym pomysłem. Musiałbys pokombinować z ul.ikonki / li aby zrobić z tego bloki. Przepraszam że tak bezpośrednio, ale stylizowanie strony takimi sposobami:

Kod
img.ic4 {
    float: right;
    margin-right: 264px;
    margin-top: 326px;
}

to beznadzieja.

To co w takim wypadku zrobic ? Zmienic ta liste na divy?
irekk
Myślę że warto. nie potrzebujesz listy do wystlizowania tych przycisków. Możesz zrobić to na divie na którym ustalisz szerokość. Na linkach zrobisz floata i obejdzie się bez masakrycznych marginów. Jeżeli chcesz mieć wyrównianie względem dołu obrazka to margin-top ustawiasz na diva trzymającego przyciski. To ci powinno wykorzystać miejsce po prawej od obrazka na jakiś tekst czy co tam sobie zaplanowałeś.

PS: ja bym to zrobił w taki sposób:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.