Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niecodzienne adresy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Spirit86
Witam,
Napisałem skrypt, który używa niecodziennych adresów. Niestety mam problem, serwer jest źle skonfigurowany, nie obsługuje tychże adresów. Mam możliwość zmiany ustawień serwera, jednak nie wiem co trzeb zmienić w pliku php.ini. Co jest odpowiedzialne za włączenie adresów typu: news.php/30/12/2004 na serwerze?
bregovic
Tych adresów powinieneś zawsze móc użyć - pokaż raczej kod którego używasz do parsowania ich...
Imperior
Zgadza się, ten typ adresu powinien zawsze działać, tylko to nie jest standardowy typ, więc tablica $_GET nie będzie wypełniana...

Przejżyj $_SERVER i wybierz to co Ci pasuje.
W podanym przypadku wystarczy
  1. <?php
  2. $aTablica = explode('/', $_SERVER['PATH_INFO']);
  3. ?>

Gdzie element [1] to dzień, [2] miesiąc, [3] rok.
id4
Witaj

Ja takich adresów używam na "normalnie" skonfigurowanym serwie. Obsługa tak zapisanych adresów jest banalna. Efekt można zobaczyć na 8v.pl. Wyższą szkołą jazdy jest pozbycie się "znaku zapytania" w adresie, ale też da się to obejść - odsyłam w tym temacie do bardzo pomocnego arta kolegi scannera na php.pl. Przy takich ustawieniach konieczne jest wgranie odpowiedniego pliku na serwer - ale to wszystko da się zrobić.
Spirit86
nie do końca, gdyż gdy wpisuję adres/skrypt.php/blablabla wyskakuje mi, że nie ma takiego pliku, natomiast, gdy wpiszę adres/skrypt.php, wszystko działa OK
@id4: takie adresy są łatwe, problem w tym, ze ja nie używam "?", na localu wszystko chodzi, a na serwie nie :|
tiraeth
Troszkę śmiesznie to brzmi bo mi wszystko dzioba smile.gif

news.php
  1. <?php
  2. $path = $_SERVER['PATH_INFO'];
  3. $aVars = explode('/', $path);
  4.  
  5. var_dump($aVars);
  6. ?>

jak zrobie news.php/1/1 wywala mi całą tablicę :]

Może to coś z ustawieniami serwera questionmark.gif Może serwer żle interpretuje ukośniki /.... spróbuj dać \ i wywal jeszcze raz tongue.gif

400-setny post!
Spirit86
sorry @ll, zrobiłem głupi błąd, sprawdzałem czy działają takie adresy na plikach html
i jakis_link.html/costam , zamiast jakis_link.php/costam, myślałem, że to nie ma znaczenia, ale jak widać się myliłem . rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.