Moim założeniem jest stworzenie systemu opisów produktów w sposób elastyczny.
Założenia:
* Stworzenie formatki opisów tzn np inaczej będzie wyglądała formatka dla dezodorantów a inaczej dla szamponów. Chodzi i inne nazwy tytułów pól produktów. Po stworzeniu takiej formatki nie będę musiał za każdym razem dodawać tytułów pól od nowa. Tylko już przy dodawaniu opisu wybieram formatkę i uzupełniam dane produktu.
* Formatka z nazwami pól do opisów ma mieć te pola stworzone w grupach, tzn. jeśli mam już jakąś grupę to w jednej z nich mam kilka nazw z pól opisów do których każdy jeden odpowiada jednej zmiennej w opisie produktu. Ma to działaś tak, że w każdej chwili mogę dodać nową grupę w której mogę dodać ww. I bez kolizji i ingerencji w bazie robić wszystko z panelu.
* nieskończona ilość grup, nazw pól grup i przypisanych do nich zmiennych produktów (i każdy produkt będzie miał inną ilość danych - jeden będzie 50 zmiennych w 8 grupach a inny tylko 2 zmienne w jednej grupie)
Ja myślałem nad czymś takim:
1. Tworzymy po jednej tabeli z kategoriami, grupami, nazwami pól, nazwami produktów i zmiennymi produktów
2. Najpierw tworzę kategorię
3. Następnie tworzę Grupy produktowe w danej kategorii
4. Następnie mogę tworzyć nazwy pól do opisów przypisując je do konkretnej grupy
5. Następnie dodaję nazwę produktu i jego nr katalogowy
5. Następne dodaję zmienne produktu wybierając kategorię i w formularzu ma mi się wyświetlić np. jeden akapit w nazwą grupy i pod nią przypisane do niej nazwy pól i w każdym kolejnym akapicie to samo by się powielało.
Teraz jakś stworzyć strukturę bazy aby móc łatwo dodać "W KAŻDYM MOMENCIE" nową grupę, produkt lub zmienną bez kolizji z wcześniejszymi danymi i aby w końcowym wyświetleniu produktu te dany były posortowane w grupach coś na wzór.
Kod
[u][b]kategoria produktu
Nazwa produktu:
Opis produktu:[/b][/u]
Grupa 1
Nazwa pola produktu 1
zmienna produktu 1
zmienna produktu 5
Nazwa pola produktu 4
zmienna produktu 8
zmienna produktu 55
Grupa 15
Nazwa pola produktu 157
zmienna produktu 65
zmienna produktu 78
Nazwa pola produktu 527
zmienna produktu 36
zmienna produktu 2
Nazwa produktu:
Opis produktu:[/b][/u]
Grupa 1
Nazwa pola produktu 1
zmienna produktu 1
zmienna produktu 5
Nazwa pola produktu 4
zmienna produktu 8
zmienna produktu 55
Grupa 15
Nazwa pola produktu 157
zmienna produktu 65
zmienna produktu 78
Nazwa pola produktu 527
zmienna produktu 36
zmienna produktu 2
Robię to czysto amatorsko bo jestem samoukiem więc proszę o podejście jak do amatora

Odswiezam temat, nikt nie ma pomysłu dobrego?