Cytat(nospor @ 18.11.2014, 18:52:16 )

To straszne.... sorki, jesli na danym etapie zakladam, ze nie ma tu byc takich danych to koniec kropka i ma ich nie byc. Nie widze sensu na pozwalanie ich wkladania tylko dlatego ze byc moze za 100 lat mi sie zachce, ze jednak bede teraz pozwalał. Ok, jak za te 100 lat zmienie zdanie i faktycznie bede pozwalał na dane, na ktore teraz nie pozwalam to w czym problem? Od tego nowego momentu te nowe dane będą sie pojawiac.
Twoja argumentacja do mnie nie przemawia. Do Ciebie nie przemawia moja. Ok. Oboje mamy do tego prawo, nie ma juz dalszego sensu siebie nawzajem przekonywac. adbacz poznał obie opinie, wybierze te, którą mu bardziej bedzie pasowala.
Pragnę dodać tylko 3 ostatnie rzeczy:
1.) Napisałeś sobie "100 lat", żeby umyślnie i złośliwie (?) wyolbrzymić. Jeżeli robisz stronki tylko dla siebie, to taki argument jeszcze by miał jakiś sens, natomiast przy pracy np. z klientem (albo zwyczajnie z inną osobą) nie ma tutaj żadnego zastosowania do rzeczywistości. Nie przewidzisz, co dana osoba sobie wymyśli nie za "100 lat", tylko za tydzień, dwa tygodnie, miesiąc, ..., ... Po prostu nie ma takiej możliwości.
2.) Już wiele widziałem projektów / osób, które myślały podobnie jak Ty, ale koniec końców w końcu każdy przyznawał rację, że dane powinny być traktowane w sposób abstrakcyjny. Jednym z przykładów, który ostatnio mi się nasunął na myśl jest Yii i jego niesławne defaultScope, którego po zastosowaniu w praktyce nie sposób było zmienić. Twórcy wielokrotnie na listach dyskusyjnych upierali się, że zastosowanie defaultScope "wynika z designu aplikacji" i jeżeli mamy podejrzenie, że jakaś dana może się kiedykolwiek zmienić, to po prostu nie powinno się go stosować. I tak upierali się do momentu, aż użytkownicy podawali multum przykładów sytuacji, gdzie jakaś dana względnie nie wyglądała na taką, która miałaby się kiedykolwiek zmienić, ale w końcu przychodził taki moment, że w jakiś sposób w końcu musiała się zmienić i DEVowie mieli w tym momencie ogromny problem. Twórcy Yii w końcu zrozumieli swój błąd, przyznali rację i w Yii 2.0 już nie ma jako takiego defaultScope.
3.) Jak sam już przyznałeś - koniec końców istnieje ryzyko zmiany konkretnej danej, więc teraz opcje są dwie:
- Jesteś hazardzistą - wybierasz grę na loterii, że dany sposób przepływu informacji się nigdy nie zmieni
- Jesteś DEVem - masz możliwość dowolnego i swobodnego operowania na abstrakcyjnych danych
Argumenty raczej mówią same za siebie. Teraz niech czytelnik wybiera