Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: od czego zalezy czy email trafi do spamu?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
robert1974
czesc,

Od czego zalezy czy email trafi do spamu?

Wysylam z PHP funcja mail. Na razie testowo do kilku osob, i mam wrazenie ze niektorym ida do spamu innych nie.

Da sie to jakos poprawic?

...i jeszcze jedno, w emailu mam kod (wyloluje php) ktory sledzi czy email zostal otworzony (a nie tylko klikniety). Czy to tez moze miec wplyw?
dziekuje za pomoc.

muniekw
Hej,
Ciekawy temat. Znalazłem coś takiego: spam
Pyton_000
ustawienia revDNS
ohm
Cytat(robert1974 @ 16.12.2014, 11:04:15 ) *
...i jeszcze jedno, w emailu mam kod (wyloluje php) ktory sledzi czy email zostal otworzony (a nie tylko klikniety). Czy to tez moze miec wplyw?

Może, jak najbardziej.
Ogólnie wszystko zależy od polityki danego operatora (np gmail bardzo nie lubi świeżych domen).
Pytanie czy korzystasz z mail przez smtp czy zwyczajnie wysyłka leci z konta www-data? wink.gif Do tego spamassassin też różnych rzeczy nie lubi i często różne rzeczy lądują w spamie. Jeszcze są SBLe (często blokowane są shared hostingi przez wysyłkę spamu) czy chociażby spf (wp nie przyjmowało kiedyś maili bez rekordu spf w domenie, nie wiem jak teraz) i dkim.
Ogólnie dość sporo rzeczy ma wpływ na określenie spam/niespam.

fate
w skrócie server odbierajacy i wysylajacy oraz tresc zwlaszcza temat, reguly uzytkownika
robert1974
wyslalem teraz na przyklad ten sam email na gmail.com i na wp.pl, na gmail trafil do "Odebrane" a na wp do spamu.

Czy jest mozliwosc sprawdzenia (albo przeze mnie jako wysylajacy albo dla osoby odbierajacej) czemu (jakie warunki sprawily) ze na wp trafil do spamu?

Czy robicie na przyklad tak, ze w zaleznosci od adresu email wysylacie nieco inny text maila (albo tytul inny, albo nie html tylko txt, albo questionmark.gif?).

wyglada ze ilosc tresci ma znaczenie i tytul, po tym wp.pl decydowalo ze do Spamu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.