Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacja w sieci lokalnej.
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
krysob
Witajcie,

Wykonałem aplikację w php, korzystam z bazy mysql. Na lokalny serwer wybralem EasyPHP DEV, wszystko bardzo dobrze działa na lokalnym komputerze(Win 7), chciałbym wypełniać jeden formularz aplikacji zdalnie na tablecie(android) w przeglądarce w tej samej sieci lokalnej oczywiście podczas dodawania formularza komputer zawsze będzie włączony. Czy może ma ktoś fajny pomocny artykuł żeby udostępnić aplikacje w sieci, szukalem w internecie informacji bezskutecznie lub zna fajną prostą aplikację, w sumię mógłbym to wrzucić na serwer WWW lecz obawiam się zbyt niski poziom bezpieczeństwa informacji i wolałbym mieć to w sieci lokalnej.

Pozdrawiam i dziękuję za jakiekolwiek informacje, podpowiedzi.
tzm
VPS ! kup sobie VPS za 10zl/mc wyjdzie taniej niz prad za serwer/komputer.. choc nie ukrywam.. troche tez mnie ciekawi ta tematyka i dolaczam sie do pytania. Fajnie by bylo swoje aplikacje testowac na urzadzeniach mobilnych w domu. Oczywiscie switch, ap, routery sa w domu.
krysob
Mam wykupiony serwer w Linuxpl... ale niechciałbym trzymać tego w internecie, oba urządzenia są w tej samej sieci (korzytają z tego samego urządzenia łącząc się z internetem, LIVEBOX Orange).
ctom
@krysob może nie bardzo zrozumiałem w czym jest Twój problem, ale jeżeli w przeglądarce w tablecie wpiszesz IP swojego lokalnego kompa to powinieneś mieć do dostęp do niego ( oczywiście kwestia firewalla itp)
krysob
Próbowałem, chyba na razie wstrzymam się z tym rozwiązaniem. Znalazłem takie rozwiązanie: https://play.google.com/store/apps/details?...ksweb&hl=pl czy korzystał ktoś z takich aplikacji? Są stabilne? Jedyn mankament tej aplikacji jest fakt że nie będę mógł korzystać z wersji na komputer. Przetestuję i napiszę.

Jeżeli ktoś miałby jakieś porady proszę pisać.

Pozdrawiam
tzm
Dla picu to ja bym nawet z hamachi skorzystal do dwoch komputerow, ah gralo sie kiedys w AVP... :}
ctom
jak pisałem, może to kwestia ustawień na firewallu itp.

ja środowisko do deweloperki tworzę dzięki vagrantowi + puphpet , ustawiam port do przekazania do wirtualnej maszyny i gdy z zewnątrz (ale w sieci lokalnej) wywołuję IP mojego kompa na tym porcie to zapytanie jest przekazywane do konkretnej maszyny wirtualnej na port 80
tzm
Cytat(ctom @ 28.12.2014, 19:18:29 ) *
jak pisałem, może to kwestia ustawień na firewallu itp.

ja środowisko do deweloperki tworzę dzięki vagrantowi + puphpet , ustawiam port do przekazania do wirtualnej maszyny i gdy z zewnątrz (ale w sieci lokalnej) wywołuję IP mojego kompa na tym porcie to zapytanie jest przekazywane do konkretnej maszyny wirtualnej na port 80

Ty opowiedz wiecej cos o tym.. :}
ctom
https://www.vagrantup.com
https://puphpet.com
jak zainicjować to sobie doczytasz :-)

podczas tworzenie pliku konfiguracyjnego dzięki puphpetowi w sekcji "Local VM Forwarded Ports" dodajesz parę:
np. (host port)8090 -> (box port) 80

stawiasz maszynę wirtualną i na teraz gdy odwołasz się do swojego kompa na tym porcie 8090 to zostanie przekazane zapytanie do maszyny wirtualnej. Do maszyny wirtualnej z zewnątrz odwołujesz się na IP (komputera) na konkretnym porcie (8090) a NIE IP maszyny wirtualnej.

ja mam np tak:

Kod
host(mój komp) {
    IP: 192.168.1.100
    virtualBox: {
        IP: 192.168.56.101
    }
}

i teraz z kompa odwołuję się do maszyny 192.168.56.101 , a jak chce się dobić z zewnątrz to 192.168.1.100:8090

@tzm mam nadzieję, że zrozumiale - w innym wypadku pytaj konkretnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.