Tworzę 'stronę' zgodnie z poradnikami.
Stworzyłem bazę danych w ten sposób (w putty):
mysql> CREATE TABLE studenci( id int NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, imie VARCHAR(30) NOT NULL, imie_drugie VARCHAR(30), nazwisko VARCHAR(30) NOT NULL, data_ur DATE NOT NULL, plec CHAR(1) NOT NULL, liczba_ocen int(10));
i dodałem wartości w następujący sposób:
mysql> INSERT INTO studenci(imie,imie_drugie,nazwisko,data_ur,plec, liczba_ocen) VALUES('Karol','','Nida','1976-12-23','M',22);
Teraz na stronie chciałem stworzyć formularz dzięki któremu będę mógł dodawać kolejne osoby do bazy:
<form action="#" method="POST"> <table> <tr> <td width="100"> Imię:</td> <td> <input type=text name="imie"></td> </tr> <tr> <td width-=100"> Nazwisko:</td><td> <input type=text name="nazwisko"/></td> </tr> <tr> <td width-=100"> Data:</td><td> <input type=text name="data"/></td> </tr> <tr> <td width-=100"> Płeć:</td><td> <input type=text name="plec"/></td> </tr> <tr> <td width-=100"> Oceny:</td><td> <input type=text name="oceny"/></td> </tr> </table> <p> <input type=submit name=submit value="Wysyłamy"> </p> </form> <?PHP $imie = $_POST['imie']; $naziwsko = $_POST['nazwisko']; $data = $_POST['data']; $plec = $_POST['plec']; $oceny = $_POST['oceny']; } else { echo erreeor; } ?>
Niestety, już na dzień dobry mam "erreeor". Może ktoś mnie pokieruje co jest źle i dlaczego?
pozdrawiam,
Bartek