Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zmiana wartości zmiennej z innego pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RaiZeN
Witam,

Czy da się w skrypcie np. 1.php zmienić wartość zmiennej która jest w pliku 2.php? Mam zaincludowany drugi plik poprzez include_once(). Proszę o szybką pomoc, z góry dzięki. tongue.gif
untorched
Jedyna znana mi opcja to wczytać zawartość pliku do zmiennej, wyszukać i zmienić to co cię interesuje[preg_replace/str_replace] i nadpisać plik nową treścią.
fate
Czyli lepiej zeby plik2.php korzytsał z bazy danych lub pliku tekstowego do przechowywania jej wartosci i plikiem 1 zapisywac wartosc do tego pliku baodanowego przechowujacego informacje, jezeli szukasz takiego rozwiazania na pewno masz pokręconą logikę, czemu maja służyć te skrypty?
RaiZeN
Robię pewną stronkę gdzie na stronie głównej dane się zmieniają, i zrobiłem prosty admin panel w którym wpisuję wartości i to powinno je zmieniać w pliku który ma za zadanie tylko przechowywać te zmienne. tongue.gif
Jeśli dałbym te zmienne do pliku admin panelu czyli tam gdzie wszystko zmieniam i zaincludował go na stronie głównej, zadziałałoby to?

Okej nieaktualne, zrobiłem zapisywanie w pliku. :x
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.