Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Indeksacja dla tylko z jednej domeny, możliwe?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
adek-
Witam serdecznie, proszę o pomoc pod jakimi słowami kluczowymi mogę szukać rozwiązania o którym piszę poniżej. Oczywiście jeśli takowe istnieje.

Mianowicie, mam wykupione konto hostingowe na serwerze XYZ, gdzie przypisaną mam tam domenę np. mojekonto.hostingodawca.pl - dostęp do obsługi domen, apacha, ftp itd za pomocą DirectAdmina.
W obszarze mojego konta i tej podstawowej domeny tworzę subdomeny do swoich projektów np. o samochodach - samochody.mojekonto.hostingodawca.pl i mam tam stronę o samochodach i podpiętą domenę www.szybkie-samochody.pl wykupioną w nazwa.pl i przekierowaną, nie za pomocą DNS, a redirecta na właśnie to miejsce tj. samochody.mojekonto.hostingodawca.pl.

Pytanie brzmi, czy da się zrobić tak, aby strona indeksowała się tylko i wyłącznie jakoby istniała pod adresem www.szybkie-samochody.pl, bez tego z subdomeną i nazwą hostingodawcy?
Nie proszę o rozwiązanie, tylko chociażby nakierowanie pod jakimi słowami kluczowymi mam szukać?

Z góry dziękuję i pozdrawiam Adrian
trueblue
W .htaccess robisz przekierowanie z jednej (sub)domeny na drugą, ze statusem 301.
Wydaje mi się, że można też (alternatywnie) zastosować: http://leksykon.seoisem.pl/seo/rel-canonical , pierwsze rozwiązanie jednak lepsze.
adek-
Czy o mniej więcej taki Ci wpis chodziło?

RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)$ http://www.nowadomena.pl/$1 [R=301,L]
trueblue
Nie.

Kod
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^samochody.mojekonto.hostingodawca.pl$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.szybkie-samochody.pl/$1 [R=301,L]

adek-
A czy zadziała to też w przypadku przekierowań adresu subdomeny ze zmiennymi na całą domenę?

Mianowicie przykładowo
Kod
^samochody.mojekonto.hostingodawca.pl/index/salon/1$
na
Kod
http://www.szybkie-samochody.pl/$1

ze zmienną 2 na zupełnie inną domenę, 3 jeszcze inną itd...

Chodzi mi głównie o nie pokazywanie prawdziwego url'a w google, a tylko przekierowany - cała domenę. Tak, żeby siła PR ukrywanego linku - adresu hostingowego w danej subdomenie ze zmiennymi placówki - nie osłabiała prawdziwego pozycjonowanego w google powielając wpisy, oraz żeby meta tagi działały w google, bo chciałbym tam wrzucić pod każdą zmienną inne salony, które mają inne meta tagi. Jako, że każda zmienna odpowiadała by za inny salon.

Mógłbym to zrobić na subdomeny, ale musiałbym bez sensu powielać takie same pliki i przy okazji, tak było by mi łatwiej zarządzać każdym punktem, bo logowałbym się na jednym panelu admin i obsługiwał/edytował wszystkie za jednym zamachem.
trueblue
Które zmienne masz na myśli?
adek-
wszystkie, które są za domeną wskazującą, więc w tym wypadku
Kod
index/salon/1
1- jest to id salonu, jak i wszystko co jest przed w całym url - więc będzie to zmienna.

czyli
Kod
www.samochody.mojekonto.hostingodawca.pl/index/1/  przekierowane na www.jakaśdomena.pl
www.samochody.mojekonto.hostingodawca.pl/index/2  przekierowana na www.jakasinnadomena.pl
itd.
Czy takie przekierowanie jakie pokazałeś z tym, że z domeny z właśnie tymi zmiennymi przerzuci też cały PR i ukryje prawdziwy adres url przed wyszukiwarką, zostawiając tylko domenę docelową bez duplikowania informacji w google?

Dodam, że przekierowanie typu Frame z ramką po kliknięciu na adres docelowy zostawia w pasu nazwę adresu docelowego co jest porządane dla mnie, ale wydaję mi się, że się to odbija na pozycjonowaniu bo dalej to jest jako ramka. Natomiast, gdy da się przekierowanie bez ramki również z tym wpisem w .htaccess co podałeś , to przekierowuje, ale zostawia stary adres który chcę ukryć... jeszcze potestuję, bo może mi cache przeglądarki się utrwalił i nie skasował.

Głównie chodzi o przekierowania i ukrycie adresu hostingowego przed google i w wyszukiwarce na pasku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.