donkosiorro
27.01.2015, 19:56:13
Witam,
Proszę o podpowiedź jak zatytułować encję oraz jakie powinna mieć atrybuty w przypadku gdy klient może zarezerwować wizytę osobiście w punkcie lub online przez serwis internetowy? reszta procesu w tym przypadku jest taka sama aczkolwiek mam problem z zamodelowaniem tego przypadku. z góry dzięki
trueblue
27.01.2015, 20:00:17
Co stwarza tu problem z zamodelowaniem, to, że można rezerwować online jak i bezpośrednio w siedzibie?
Nazwa encji sama się narzuca, skoro chodzi o rezerwacje.
donkosiorro
27.01.2015, 20:11:52
czy powinienem stworzyc dwie encje KLIENT ZAREJESTROWANY i KLIENT "zwykły" i doprowadzić je do encji REZERWACJA czy zrobić to w jednej encji KLIENT z odpowiednimi atrybutami? w tym mam problem wlasnie. Chyba ze istnieje jeszcze inne rozwiązanie
trueblue
27.01.2015, 20:15:47
A po co mieszasz tu encję Klient?
Encja Rezerwacja powinna mieć atrybut 'typ' lub 'status', gdzie umieszczasz informację w jaki sposób dokonano rezerwacji. Możesz stworzyć również encję Historia rezerwacji i tam jako pierwszy stan Rezerwacji wpisywać w jaki sposób dokonano rezerwacji.
donkosiorro
27.01.2015, 20:22:04
tak rozumiem z tym że w takim razie w jaki sposób rozróżnić klienta zarejestrowanego od tego nie posiadającego konta w serwisie internetowym tylko rezerwującego się osobiście? nie mogę dać atrybutów login i hasło skoro klient nie musi ich posiadać. Co sądzisz?
trueblue
27.01.2015, 20:25:46
Dla klienta jedna encja Klient, z atrybutem informującym skąd "przyszedł".
donkosiorro
27.01.2015, 20:29:02
czyli encja KLIENT z atrybutem "czy zarejestrowany" z typem danych prawda/fałsz? i encja REZERWACJA z atrybutem "typ rezerwacji"? dobrze myślę?
trueblue
27.01.2015, 20:34:50
Jeśli klient jest "z siedziby", to nie będzie podawał maila, i to mogłoby być wyróżnikiem, ale nigdy nie wiadomo jak ewoluuje taki system, więc warto zostawić atrybut taki jak podałeś.
Dla Rezerwacji atrybut 'typ'.
donkosiorro
27.01.2015, 21:19:50
JAk na tym formum wstawić JPGa? Chciałem wysłać w tym temacie ogólny schemat mojej bazy danych do weryfikacji jeśli ktoś były miły ale jako że od kilkunastu minut jestem na tym formum to coś nie idzie. z góry dzieks
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.