Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ERD - rozwiązanie problemu encji
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
donkosiorro
Witam,
Proszę o podpowiedź jak zatytułować encję oraz jakie powinna mieć atrybuty w przypadku gdy klient może zarezerwować wizytę osobiście w punkcie lub online przez serwis internetowy? reszta procesu w tym przypadku jest taka sama aczkolwiek mam problem z zamodelowaniem tego przypadku. z góry dzięki
trueblue
Co stwarza tu problem z zamodelowaniem, to, że można rezerwować online jak i bezpośrednio w siedzibie?

Nazwa encji sama się narzuca, skoro chodzi o rezerwacje.
donkosiorro
czy powinienem stworzyc dwie encje KLIENT ZAREJESTROWANY i KLIENT "zwykły" i doprowadzić je do encji REZERWACJA czy zrobić to w jednej encji KLIENT z odpowiednimi atrybutami? w tym mam problem wlasnie. Chyba ze istnieje jeszcze inne rozwiązanie
trueblue
A po co mieszasz tu encję Klient?
Encja Rezerwacja powinna mieć atrybut 'typ' lub 'status', gdzie umieszczasz informację w jaki sposób dokonano rezerwacji. Możesz stworzyć również encję Historia rezerwacji i tam jako pierwszy stan Rezerwacji wpisywać w jaki sposób dokonano rezerwacji.
donkosiorro
tak rozumiem z tym że w takim razie w jaki sposób rozróżnić klienta zarejestrowanego od tego nie posiadającego konta w serwisie internetowym tylko rezerwującego się osobiście? nie mogę dać atrybutów login i hasło skoro klient nie musi ich posiadać. Co sądzisz?
trueblue
Dla klienta jedna encja Klient, z atrybutem informującym skąd "przyszedł".
donkosiorro
czyli encja KLIENT z atrybutem "czy zarejestrowany" z typem danych prawda/fałsz? i encja REZERWACJA z atrybutem "typ rezerwacji"? dobrze myślę?
trueblue
Jeśli klient jest "z siedziby", to nie będzie podawał maila, i to mogłoby być wyróżnikiem, ale nigdy nie wiadomo jak ewoluuje taki system, więc warto zostawić atrybut taki jak podałeś.
Dla Rezerwacji atrybut 'typ'.
donkosiorro
JAk na tym formum wstawić JPGa? Chciałem wysłać w tym temacie ogólny schemat mojej bazy danych do weryfikacji jeśli ktoś były miły ale jako że od kilkunastu minut jestem na tym formum to coś nie idzie. z góry dzieks
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.