Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobić, żeby przy dodawaniu tekstu do
Forum PHP.pl > Forum > PHP
miedzna
Jak w temacie, nie wiem jak to zrobić. Dodaje tekst do bazy i chce zeby mi dodał tylko 130 znaków niezaleznie od tego, ile user wpisal w <textarea> no i zeby oczywiscie nie ucial slowa w polowie smile.gif

Dzieki za pomysly

Pozdrawiam
Liko
Według mnie wystarczy poszukać na forum. Było pełno podobnych tematów np. jak dzielić tekst żeby nie rozwalał strony. Tam masz podane pełne funkcje do skracania z uwzględniem skończenia słowa. Wystraczy lekko przerobić i będziesz miał gotowe.
shima
Cytat(Liko @ 2004-12-15 19:06:55)
Według mnie wystarczy poszukać na forum. Było pełno podobnych tematów np. jak dzielić tekst żeby nie rozwalał strony. Tam masz podane pełne funkcje do skracania z uwzględniem skończenia słowa. Wystraczy lekko przerobić i będziesz miał gotowe.

Genialna odpowiedź, takie lubię najbardziej.
@miedzna: moze jest coś lepszego, ale nie przychodzi mi do głowy w tej chwili, zrób tak:
1. Wytnij 150 znaków:
  1. <?php
  2. $wyciety = substr($caly, 0, 150);
  3. ?>

2. Znajdź ostatnią spację
  1. <?php
  2. $gdzie = strrpos($wyciety, ' ');
  3. ?>

3. Wytnij do tej pozycji
  1. <?php
  2. $wyciety_ale_cale_wyrazy = substr($wyciety, 0, $gdzie);
  3. ?>

Możesz dodać sprawdzenie czy 151 znak nie jest spacją, wtedy nie trzeba wycinać. Jeżeli ktoś zna pojedynczą funkcję, która robi to samo to proszę o info.
DeyV
Można skorzystać z wordwrap" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual gdzie jako parametr rozdzielający linie podamy jakiś specyficzny symbol/normalnie nie występujący zestaw znaków, a jako długość lini - 130.
Następnie wystarczy usunąć wszystko, co pojawi się za naszym symbolem dzielącym.
miedzna
Cytat(shima @ 2004-12-16 10:53:47)
Cytat(Liko @ 2004-12-15 19:06:55)

Genialna odpowiedź, takie lubię najbardziej.
@miedzna: moze jest coś lepszego, ale nie przychodzi mi do głowy w tej chwili, zrób tak:
1. Wytnij 150 znaków:
  1. <?php
  2. $wyciety = substr($caly, 0, 150);
  3. ?>

2. Znajdź ostatnią spację
  1. <?php
  2. $gdzie = strrpos($wyciety, ' ');
  3. ?>

3. Wytnij do tej pozycji
  1. <?php
  2. $wyciety_ale_cale_wyrazy = substr($wyciety, 0, $gdzie);
  3. ?>

Możesz dodać sprawdzenie czy 151 znak nie jest spacją, wtedy nie trzeba wycinać. Jeżeli ktoś zna pojedynczą funkcję, która robi to samo to proszę o info.

Dzięki stary, działa smile.gif

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.