Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odświeżanie strony nie pokazuje zmian od razu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
elmaciaso
Witam.

Ostatnio robiąc jakąś stronę na Wordpressie zauważyłem że gdy czasami naniosę jakieś zmiany np w szablonie (od literówek bo większe fragmenty kodu), to po nawet kilkukrotnym odświeżeniu strony zmiany się nie pokazują. Dopiero po jakimś czasie i kolejnych odświeżeniach (dodam że próbowałem ctrl+r, ctrl+F5) pokazuje się zmieniona treść. Od czego to jest zależne i jak ustawić by każde odświeżenie pokazało zmiany? Dodam że problem ten jest nawet w prostym pliku php odpalanym bezpośrednio przez przeglądarkę.
Sprawa o tyle uciążliwa, że czasami żeby zobaczyć zmiany muszę odświeżać kilkanaście razy a pracuję nad skryptem który wysyła limitowane zapytania do innego serwisu.
buliq
jakie nagłówki wysyła ta strona?
elmaciaso
Request headers:
Accept:text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,image/webp,*/*;q=0.8
Accept-Encoding:gzip, deflate, sdch
Accept-Language:pl-PL,pl;q=0.8,en-US;q=0.6,en;q=0.4,de;q=0.2
Cache-Control:max-age=0
Connection:keep-alive
+ Cookie, host i user agent

w odpowiedzi dostaje:
Connection:Keep-Alive
Content-Encoding:gzip
Content-Length:824
Content-Type:text/html
Date:Tue, 10 Feb 2015 09:39:40 GMT
Keep-Alive:timeout=5, max=100
Server:Apache/2.4
Vary:Accept-Encoding

Przy czym sam żadnych nagłówków nie ustawiam.
Pyton_000
Ja bym obstawiał jakiś akcelerator który trzyma cache w pamięci.
Jaki serwer.
elmaciaso
Serwer współdzielony hostowany najczęściej na IQ. Czyli raczej nie ma możliwości obejścia tego cache'a i odświeżania za każdym razem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.