Witam Serdecznie

Przyznam że dopiero zaczynam zabawę z chmurą obliczeniową - przeglądam dokumentację, SDK itp. Mam gotowy skrypt który zakupiłem (hosting zdjęć) jest kompatybilny z Amazon S3. Jednak szukałem rozwiązania jeszcze tańszego niż S3 i znalazłem nowy projekt OVH - RunAbove. Platforma jest oparta o OpenStack. Wygląda niesamowicie: SLA 99.99%, replikacja 3 razy oraz jedyna opłata to $0,01 /GB - brak opłat za GET itp jak na Amazonie. Oczywiście takiej ceny za przechowywanie plików nie udało mi się znaleść - pomijając takie rzeczy jak Glacier itp. Chcę te pliki mieć dostępne natychmiastowo po żądaniu.

Czy ktoś z Was korzystał już z tej chmury ? I mam może banalne pytanie dla osób które znają rozwiązanie OpenStack - rozumiem że jest to moduł Swift. Jak tak najprościej wygląda przechowywanie dużej ilości plików w takim rozwianiu ? Mamy 2 tys użytkowników, każdy z nich wrzucił 50 plików - 1 folder ? raczej nie. 2 tys. folderów i każdy ma pliki ? też raczej średnio to wygląda, czy może to jakieś "kontenery" odizolowane i każdy ma określoną ilość zasobów.

Dziękuje za poświęcony czas smile.gif