Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Czy powinienem to zapisać w zmiennej sesyjnej?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kawus
Piszę właśnie aplikację wyszukującą ogłoszenia z różnych portali i w związku z tym mam do was prośbę o poradę. Wynikiem wyszukiwania jest tablica wielowymiarowa o sporej ilości rekordów, która wraz z nowym wyszukiwaniem lub opuszczeniem strony przez użytkownika będzie automatycznie usuwana. Zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie zapisać ją w zmiennej sesyjnej, czy jednak lepiej wrzucić to do bazy danych lub pliku tekstowego? Czekam na Wasze opinie i pozdrawiam smile.gif
b4rt3kk
O ile masz potrzebę, by to później odtworzyć - to do bazy.

Jeśli np. wyszukiwania będą się powtarzać, to szybciej zaciągnąć dane od siebie, niż prawdopodobnie curl-em.
Kawus
Dzięki za odpowiedź wink.gif. Chodzi o to, że dane będą potrzebne tylko podczas wizyty na stronie, tak jak wtedy, gdy normalnie wyszukuje się ogłoszeń, np. na olx, więc nie będzie potrzeby przetrzymywania ich na dłużej. A jak myślicie, czy zmienne sesyjne w ogóle nadają się do przechowywania takich danych?
b4rt3kk
Nie nadają się, od tego masz bazę danych.
Kawus
Czyli definitywnie baza danych. Rozwiałeś moje wątpliwości, dzięki jeszcze raz ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.