Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dwa skrypty w jednym czasie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kielek
Cześć,

Mam dosyć nietypowy problem - muszę odpalić dwa skrypty php na raz, tak aby obydwa chodziły i ze sobą nie kolidowały na jednym użytkowniku. Może na przykładzie będzie to lepiej widoczne:

dane.php - plik generujący zestawienie danych, zestawienie może się generować i kilkadziesiąt sekund
produkty.php - edycja/przeglądanie artykułów/produktów

i teraz tak - w momencie kiedy użytkownik odpala dane.php, nie może odpalić produkty.php do momentu aż dane.php się nie wykona. Czy jest jakaś możliwość rozdzielenia tego tak żeby można było bez problemu wywołać obydwa skrypty? tak aby użytkownik nie musiał czekać aż jeden się wykona? Do dyspozycji mam serwer dedykowany, ale musi to być pod jednym użytkownikiem, myślałem nad rozdzieleniem tego na przykład na subdomeny i wtedy problemu by nie było - jednak chciałbym trzymać to w jednym miejscu.
Wazniak96
Pytanie jest czy aby wyświetlić produkty potrzebujesz aby najpierw wykonał się plik dane.php? Bo jeśli nie to w kodzie js produkty.php załączasz Ajaxa, a żeby plik dane wykonywał nam się w tle. wink.gif
Forti
Cos w stylu

1. $(dokument).ready(function() {
  2. $.ajax...
  3. })

I ajaxem wysyłasz zapytanie dla tego drugiego pliku. Wykonuje sie w tle.
kielek
Ajax odpada, użytkownik musi mieć możliwość odświeżania co chwile pliku produkty.php gdy dane.php będzie chodziło
ctom
ale nie udzieliłeś fundamentalnej odpowiedź na pytanie @Wazniak96 , czy produkty.php są w jakimś stopniu zależne od dane.php ?
kielek
elementem wspólnym są tabele w bazie z których korzystają - a tak to nie są, dane.php wyświetla jedno zestawienie danych, a produkty.php to osobna rzecz, gdzie użytkownik może produktami zarządzać, chodzi jedynie o to, żeby w momencie generowania zestawienia z dane.php, produkty.php nie oczekiwało aż dane.php się zakończy tylko, żeby można było z tego bez przeszkód korzystać
Wazniak96
Nie jestem biegły w korzystaniu z AJAXa ale wydaje mi się, że nawet po zamknięciu strony plik PHP wykona się do końca. Co najwyżej nie odbierzemy odpowiedzi od serwera. A to możesz zapisać znowu w cache i pobrać sobie później wink.gif
kielek
Dzięki za odpowiedzi, rozwiązanie problemu znalazłem :-)
http://stackoverflow.com/questions/1365119...-it-is-finished
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.