Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ustawienia rozszerzeń na jednej stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adbacz
W aplikacji mam kilka(naście) rozszerzeń, które każde z nich ma swoje ustawienia. Chciałbym je pokazać na jednej stronie dla porządku - każde rozszerzenie w osobnej zakładce. Wpadłem na dwa rozwiązania, jednak żadne z nich nie jest dla mnie odpowiednio dobre bym bez zastanownienia je wdrożył. Poniżej przedstawiam je. Prosiłbym o komentarz, który jest lepszy od którego i dlaczego. A jeśli ktoś miałby lepszy pomysł i chce się nim podzielić będe bardzo wdzięczny.

1. Oparte na zdarzeniach. OnSettingsShow - zwraca kod HTML lub tablicę ustawień, które są renderowane przez aplikację w odpowiednim miejscu. OnSettingsSave - Wywoływane podczas zapisywania formularza, metoda danego rozszerzenia sama dba o filtrowanie i zapis danych.
2. Oparte o klasę Settings dostarczaną z każdym rozszerzeniem. W niej znają się dwie metody (save() i show()), działające na takiej samej zasadzie jak zdarzenia.
SmokAnalog
Ale o co chodzi z tymi rozszerzeniami? Co to jest? I czy mi się wydaje czy pytasz o kod po stronie klienta w dziale PHP?
adbacz
Coś na zasadzie pluginów w WordPress. Chodzi mi o kod po stronie serwera, aplikacja po stronie serwera. Coś na zasadzie systemu CMS, w którym są rozszerzenia, a każde rozszerzenie zajmuje się czymś innym. Jak w Systemie CMS, jeden jest od Artykułów, inny od Galerii a jeszcze inny od Sklepu - tym są te rozszerzenia.
SmokAnalog
Ja lubię sposób, w jaki to rozwiązano w WordPressie, czyli zdarzenia + filtry. Twój drugi sposób nie rozwiąże wszystkich problemów, bo rozszerzenia powinny móc robić wiele rzeczy, nie tylko w momencie zapisu ustawień.

Nie wiem czy tworzyłeś wtyczki do WordPressa. Jeśli nie to poczytaj: http://codex.wordpress.org/Writing_a_Plugin
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.