Możliwości jest tyle, ilu programistów

Nudziło mi się, to zrobiłem sobie mini symulator, udanej zabawy:
$gole_gospodarze = 0;
$gole_goscie = 0;
// ile % szans w każdej minucie mają drużyny (1% daje wyniki zbliżone do realnych), gdy. np. gra Australia z Samoa Amerykańskie (było onegdaj 31:0) można dać wartości 30 i 0, gdy Polska z Niemcami np. 1 i 2 czy 1 i 3 (czyli, że Niemcy mają więcej szans na gola, bo są lepsi)
$szansa_na_gola_gospodarzy = 1;
$szansa_na_gola_gosci = 1;
);
$relacja[] = '---[1 połowa]---'; // początek relacji z meczu
$minuta = 1; // początek meczu, pierwsza minuta
while ( $minuta <= 90 ) {
if ( mt_rand(1
, 100
) <= $szansa_na_gola_gospodarzy ) { $gole['gospodarze'][$minuta <= 45 ? 1 : 2][] = $minuta;
$gole_gospodarze++;
$relacja[] = "$minuta' gol dla Gospodarzy";
}
if ( mt_rand(1
, 100
) <= $szansa_na_gola_gosci ) { $gole['goscie'][$minuta <= 45 ? 1 : 2][] = $minuta;
$gole_goscie++;
$relacja[] = "$minuta' gol dla Gości";
}
if ( $minuta == 45 ) $relacja[] = '---[2 połowa]---';
++$minuta;
}
$relacja[] = "Wynik meczu: Gospodarze $gole_gospodarze:$gole_goscie Goście";
$relacja[] = 'Komentował dla Państwa Dariusz Pehapowski';
$relacja = implode('<br>', $relacja);
Tablica $gole zawiera rozpiskę meczu w postaci tablicy z podziałem na gospodarzy/gości i połowy meczu z minutami, kiedy padły bramki.
Acha, skrypt nie uwzględnia możliwości, że padają dwie bramki dla tej samej drużyny w tej samej minucie. Poprawę tego pozostawiam już inwencji własnej.
Szanse na gola można łatwo z procentów przerobić też na procenty i promile, gdy np. 1 i 2 to zbyt duża rozbieżność w szansach drużyn na bramki, ale jednocześnie nadal chcemy zachować jakąś proporcję co do drużyn, że jedna jest lepsza, a druga gorsza (czyli np. chcielibyśmy dać szanse 1 i 1,1 - druga drużyna lepsza od pierwszej o 10%).