Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z Skryptem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
saperdak
Witam. Mam problem, przejdę odrazu do setna sprawy:
  1. <?php
  2. include_once './functions.php';
  3. if(isset($_POST["klasa"] || $_POST["data"] || $_POST["nrlekcji"] || $_POST["nauczyciel"] || $_POST["zastepstwo"]) && !empty($_POST["klasa"] || $_POST["data"] || $_POST["nrlekcji"] || $_POST["nauczyciel"] || $_POST["zastepstwo"])){
  4. $db = new DB_Functions();
  5. $uname = $_POST["klasa"],$_POST["data"],$_POST["nrlekcji"],$_POST["nauczyciel"],$_POST["zastepstwo"];
  6. $res = $db->storeUser($uname);
  7.  
  8. if($res){ ?>
  9. <div id="msg">sukces</div>
  10. <?php }else{ ?>
  11. <div id="msg">blad</div>
  12. <?php }
  13. } else{ ?>
  14. <div id="msg">Prosze wpisać dane</div>
  15. <?php }
  16. ?>

Wydaje mi się że wszystko jest ok. Ale przeglądarka generuje błąd.
  1. Fatal error: Cannot use isset() on the result of an expression (you can use "null !== expression" instead) in D:\BazaDanych\htdocs\android\insertuser.php on line 57

Proszę o pomoc wink.gif Z góry dziękuję
Kshyhoo
Już pisałem, że masz używać odpowiedniego bb-code dla kodu. Zmień też tytuł wątku...
pasman
Cytat(saperdak @ 7.03.2015, 20:07:31 ) *
Wydaje mi się że wszystko jest ok. Ale przeglądarka generuje błąd.
CODE
Fatal error: Cannot use isset() on the result of an expression (you can use "null !== expression" instead) in D:\BazaDanych\htdocs\android\insertuser.php on line 57

Proszę o pomoc wink.gif Z góry dziękuję

a co tu jest dla ciebie niejasne ?
masz podane co jest złe i jak masz to poprawić ...
saperdak
Pasman. Wiem gdzie jest błąd. Ale nie wiem jak go naprawić. Jak te isset opisać poprawnie
  1. if(isset($_POST["klasa"] || $_POST["data"] || $_POST["nrlekcji"] || $_POST["nauczyciel"] || $_POST["zastepstwo"]) && !empty($_POST["klasa"] || $_POST["data"] || $_POST["nrlekcji"] || $_POST["nauczyciel"] || $_POST["zastepstwo"]))

Dopiero zaczynam z php
Kshyhoo
Manual PHP: isset
pasman
Cytat(saperdak @ 7.03.2015, 20:20:27 ) *
Pasman. Wiem gdzie jest błąd. Ale nie wiem jak go naprawić. Jak te isset opisać poprawnie
  1. if(isset($_POST["klasa"] || $_POST["data"] || $_POST["nrlekcji"] || $_POST["nauczyciel"] || $_POST["zastepstwo"]) && !empty($_POST["klasa"] || $_POST["data"] || $_POST["nrlekcji"] || $_POST["nauczyciel"] || $_POST["zastepstwo"]))

Dopiero zaczynam z php

jeśli chcesz sprawdzić czy $_POST coś zawiera to spróbuj:

1. if (count($_POST) >0) {...}
Pyton_000
isset($var1 || $var2)
isset($var1, $var2)

Widzisz różnice?

W empty to nie działa, każda wartość musi być oddzielnie.
@pasman jedna z głupszych porad. Równie dobrze można zastosować if(!empty($_POST)) co ihmo i tak jest bez sensu przynajmniej w tym wypadku.
Boshi
Nie lepiej to przelecieć pętlą i sprawdzić czy któraś wartość nie jest pusta i czy istnieje?
markonix
Po pierwsze tego typu formularz trzeba porządnie zwalidować, a nie sprawdzić tylko czy pola są utworzone.

Numer lekcji - domyślam się, że to np. liczba naturalna (bez zera w zależności od szkoły).
Data - każdy będzie dodawał swój format i się będzie wysypywać, walidacja powinna być nawet jeżeli korzysta się z datapickera.
Nauczyciel i zastępstwo - to powinno być wg mnie w ogóle w postaci list wyboru.

Każde pole walidować osobno, nie wszystko na raz aby móc wyświetlić konkretne błędy typu "Brak pola X", a nie "Masz gdzieś brak, ale sam szukaj gdzie".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.