Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript][PHP]Pobieranie wartości z checkbox za pomocą jquery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
furious_knight
Witam,
W jaki sposób wyciągnąć wartościnp. do tablicy (potem tablicę trzeba przetworzyć do php) z pola input type="checkbox" ale za pomocą jquery ponieważ pola te znajdują się w różnych formularzach tzn:

HTML
  1. <form> Inne inputy <input type="checkbox" name="grupowe[]" value="gp-11"> </form>
  2. <form> Inne inputy <input type="checkbox" name="grupowe[]" value="cc-20"> </form>
  3. <form> Inne inputy <input type="checkbox" name="grupowe[]" value="aa-00"> </form>
  4. <form> Inne inputy <input type="checkbox" name="grupowe[]" value="rt-74"> </form>
  5.  
  6. <button> onclick="zamowienieGrupowe()"</button>

JQUERY - moje wypoicny
  1.  
  2. function zamowienieGrupowe() {
  3. var $element = [];
  4.  
  5. for (var $i = 0; $i < 3; $i++) {
  6.  
  7. $element[$i] = $( "input[name='grupowe[]']:checked").val();
  8. alert( $element[$i] );
  9.  
  10. };
  11. };

Znam się na html i php, i niestety w query/javascript stawiam dopiero pierwsze kroki więc nie wiem jak to ugryźć, w html formularzów nie można zagnieżdżać więc zostaje grupowy checkbox o tej samej nazwie ale trzeba go w jquery/javascript odczytać i przetworzyć. Pomoże ktoś? Może jest jeszcze inny prostszy sposób bez użycia jquery, np. jakoś w get to wrzucić i powybierać odpowiednie wartości w php?
nospor
Kod
var tab = new Array();
$( "input[name='grupowe[]']:checked").each(function(){
  tab.push($(this).val());
});
furious_knight
Bardzo dziękuję za odpowiedź! smile.gif Przeanalizowałem kod i wszystko działa tak jak bym chciał! Jeszcze raz dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.