w poprzednim wątku troche zakręciłem i stwierdziłem że się nieda więc zrobię to inaczej lecz dodając więcej kodu

BAZA:

Mam funkcje tworzącą drzewko:
foreach ($elements as $element) { if ($element['qoute_id'] == $parentId) { $children = buildTree($elements, $element['id']); if ($children) { $element['children'] = $children; } $element['seo_link'] = $_GET['id2'].'/'.$gettrzy; $branch[] = $element; } } return $branch; } ?>
<?php $stmt = $pdo -> prepare('SELECT * FROM `'.$prefix_mysql.comments.'` WHERE comment = :id_newsa ORDER BY time ASC LIMIT : od, : do'); $stmt -> bindValue(': od', $start, PDO::PARAM_INT); $stmt -> bindValue(': do', $results, PDO::PARAM_INT); $stmt -> bindValue(':id_newsa', 'news_'.$id_news, PDO::PARAM_INT); $stmt -> execute(); $wiersz = $stmt ->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC); $tree = buildTree($wiersz); ?>
I działa znakomicie:

Lecz koliduje mi to z paginacją i żeby to rozwiązać przejdźmy dalej..
Wymyśliłem następujący sposób:
<?php $stmt = $pdo -> prepare('SELECT * FROM `'.$prefix_mysql.comments.'` WHERE comment = :id_newsa AND qoute_id = 0 ORDER BY time ASC LIMIT : od, : do'); $stmt -> bindValue(': od', $start, PDO::PARAM_INT); $stmt -> bindValue(': do', $results, PDO::PARAM_INT); $stmt -> bindValue(':id_newsa', 'news_'.$id_news, PDO::PARAM_INT); $stmt -> execute(); $wiersz = $stmt ->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC); ?>
dodałem AND qoute_id = 0 czyli pobieram sobie 4 rekordy główne:

Do tego dodać rekurencje całość umieścić w pętli i pododawać wszystkie rekordy a funkcja buildTree mi to ładnie ogarnie i do tego zadziała paginacja ponieważ w tym zapytaniu pobiore samych rodziców a dzieci nie potnie

Problem leży po stronie mojej rekurencji otóż nie działa..
<?php function buildTpe($wier) { foreach ($wier as $key => $value) { $stmt = $pdo -> prepare('SELECT * FROM `'.$prefix_mysql.comments.'` WHERE qoute_id = :id'); $stmt -> bindValue(':id', $value['id'], PDO::PARAM_INT); $stmt -> execute(); while($row_d = $stmt -> fetch()){ return $row_d; $wiersz[] = buildTpe($row_d); } } }$wiersz[] = buildTpe($wiersz); $tree = buildTree($wiersz); ?>
i mam coś takiego:

Proszę o wskazówki co robię źle i podpowiedzi

Dziękuje!