1) Podstawy Twiga ogarniam

2) Szukałem odpowiedzi na temat w EF oraz PHP by przemo ale nie mogłem się dokopać żeby coś sensownego znaleźć

Zakładałem już temat o Twigu, być może byłeś tam i teraz myślisz że jakiś głupek znowu czegoś nie wie

--------NIE CHCESZ TO NIE CZYTAJ------------
Problem jest bardziej filozoficzny niż "problemowy"

Załóżmy że mam mini projekt a w nim przykładowo:
1- plik szablonu główny -> main.tpl
2- plik szablonu specjalny(załóżmy że od błędów) -> error.tpl
3- plik index.php
W pliku main.tpl
W pliku error.tpl
W pliku index.php załóżmy że mam łączenie z bazą czy jakąkoliwek inną operację, w której niespełnienie warunku jest równoznaczne z wygenerowaniem diva z errorem.
Próbuję nawiązać połączenie z bazą -> nie udaje się więc skrypt generuje odpowiednie dane i szablon tworzy odpowiednie dane wyjściowe
Teraz nie mogę najpierw w pliku index.php najpierw wyrenderować szablonu main.tpl a potem error.tpl bo ten error.tpl ma się zawierać w pliku głównym szablonu, da się jakoś zrobić że ten szablon z errorem jeśli wystąpi wkładam pomiędzy ten szablon główny?
Oczywiście jeśli połączenie z bazą się nie uda to die(), więc wykonywanie kodu potem jest niemożliwe

Mam nadzieję że zrozumieliście mój problem, może nie jest to dla kogoś problem ale dla mnie jakoś nie mogę sobie tego wyimaginować jak to zrobić?