Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Odświeżenie zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Manderigon
Witam.
Posiadam taki kod:
  1. <?php
  2. $i = 0;
  3. do
  4. {
  5. $a = 100;
  6. $b = $a;
  7. $a = 50;
  8.  
  9. echo $b;
  10. $i++;
  11. }while($i < 1)
  12. ?>

Jak muszę zmodyfikować kod, aby $b = 50? Chciałbym, aby przy wyświetlaniu zmiennej "b", odświeżało mi zmienną $a.
Pozdrawiam.
Manderigon
Próbowałem już, ale pomiędzy zmienną mam umieszczone dwa, dość długie stringi. Co mogę w tym wypadku zrobić?
com
że co? kod a nie dajesz inny przykład niż masz z tego winika
Manderigon
Proszę bardzo, chciałbym, aby w pierwszej turze obydwaj gracze zadali sobie obrażenia. Aktualnie pierwszy gracz w pierwszej turze ma 100HP.
com
omg to teraz gdzie jest to co ma się zmieniać bo ten kod jest straszny i nie wiem na co mam w nim patrzeć smile.gif
Manderigon
Pierwszy if to atak pierwszego gracza, a drugi - drugiego.

echo $situation; wyswietla mi wynik zmiennej $player_hp z linii 47, a nie z linii 68, tak jak bym chciał.
com
No to skoro w obu chcesz mieć to samo to nie rozbijaj na 2 tylko zrób dla obu 1 smile.gif bo to jest bez sensu. Mógłbyś zmieniać to przez referencje ale tamten kod nie ma wgl sensu skoro itak ma być to co jest potem smile.gif

A jak bardzo już chcesz to najpierw zmieniaj a potem dopiero ustalaj te $situation po warunkach smile.gif
Manderigon
W jaki sposób miałbym połączyć ta zmienna w całość? Musze ja wyświetlać dwa razy, a referencje nie przejdą, bo mam stringi pomiędzy zmienna.
com
już Ci napisałem wyżej smile.gif oddziel sobie html od reszty kodu i problemy poznikają dodatkowo smile.gif
Manderigon
Za moment pozamieniam kolejnościami zmienne situation i HP. Ciężko byłoby oddzielić html od php, bo w każdym htmlu jest zawarta zmienna z php.
com
tak, ale o wiele prościej było by Ci operować na tym jakbyś stworzył to w obiektowy sposób i odseparował logike od całego widoku. Ja nie napsiałem że masz całkowicie wydzielić php, chodzi o to żeby go nie mieszać z tym co generujesz, a do widoku przekazywać już wygenerowane dane smile.gif
Manderigon
Niestety czuje, ze z obiektowym php nie dałbym sobie rady. Zamieniłem kolejnościami zmienne situation oraz hp, niestety efekt dalej ten sam. :-(
com
Nie zrozumieliśmy sie, wykonujesz dwa warunki które chcesz a dopiero potem tworzysz te zmienna po nich smile.gif czyli tam gdzie drukujesz dpiero ja tworzysz z odpowiednich danych

w zasadzie to tylko wydrukujesz to co potrzeba bo chyba jej nie potrzebujesz tworzyć skoro itak jest echo smile.gif
Manderigon
Kurcze, wybacz, ale dalej nie rozumiem co mam w sumie zrobić, aby osiągnąć cel. Z tego co zauważyłem to drukuje zmienna situation, która utworzylem w warunkach.
com
nie tworzyć w warunkach tego tylko tam gdzie ja drukujesz po prostu smile.gif
Manderigon
No tak, ale po to utworzylem te warunki, żeby wiedzieć kiedy mam wyświetlić dany string z odpowiednią ilością hp. Chyba, że dalej nie rozumiem.
com
Skoro zmieniasz w obu warunkach te same dane to w magiczny sposób one Ci się same nie zmienią wcześniej, musisz najpierw je pozmieniać a dopiero potem zapisać do zmiennej czy wydrukowac
Manderigon
Właśnie w każdym z warunków zmieniam inne dane, mianowicie hp gracza, HP przeciwnika, obrażenia gracza, obrażenia przeciwnika.
com
no i ?
ale są dane które zmieniasz w obu, bo z takim problemem tu przyszedłeś, wiec tworzysz to po tej zmianie a nie przed i masz to co chcesz smile.gif przecież nie każe Ci zrobić z $situation tego co ma być w $situation2 smile.gif tylko masz zrobić to co robiłeś wcześniej ale juz za warunkami które dane zmieniały a nie przed zmiana smile.gif
Manderigon
Czyli najpierw definiuje hp w zmiennej, a dopiero potem tworzę zmienna situation, tak? A to wszystko w warunkach.
com
tak, zmieniasz tylko to gdzie generujesz swoja zmienna do wyświetlania smile.gif czyli tam gdzie echo to ja generujesz smile.gif
Manderigon
Zamieniłem kolejnościami, bez większych zmian. (;
com
Chciałem Ci dać gotowca ale teraz widzę ze masa twoich warunków nie ma wgl sensu, potrzebujesz tylko te gdzie ma sie coś zmieniać a taki który tworzy tylko sama zmienna $situation jest wgl niepotrzebny. Masz za dużo błędnych założeń.
Pokaż kod po tych poprawkach smile.gif
Manderigon
Wszystko działa, po warunkach podstawiłem tylko odpowiednie zmienne, wyświetlanie echem dałem tylko raz. Dzięki za pomoc. smile.gif
com
Proszę, o to własnie chodziło smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.