Manderigon
25.03.2015, 21:11:33
Witam.
Posiadam taki kod:
<?php
$i = 0;
do
{
$a = 100;
$b = $a;
$a = 50;
$i++;
}while($i < 1)
?>
Jak muszę zmodyfikować kod, aby $b = 50? Chciałbym, aby przy wyświetlaniu zmiennej "b", odświeżało mi zmienną $a.
Pozdrawiam.
Manderigon
25.03.2015, 22:46:01
Próbowałem już, ale pomiędzy zmienną mam umieszczone dwa, dość długie stringi. Co mogę w tym wypadku zrobić?
że co? kod a nie dajesz inny przykład niż masz z tego winika
Manderigon
25.03.2015, 22:50:31
Proszę bardzo, chciałbym, aby w pierwszej turze obydwaj gracze zadali sobie obrażenia. Aktualnie pierwszy gracz w pierwszej turze ma 100HP.
omg to teraz gdzie jest to co ma się zmieniać bo ten kod jest straszny i nie wiem na co mam w nim patrzeć
Manderigon
25.03.2015, 23:05:08
Pierwszy if to atak pierwszego gracza, a drugi - drugiego.
echo $situation; wyswietla mi wynik zmiennej $player_hp z linii 47, a nie z linii 68, tak jak bym chciał.
No to skoro w obu chcesz mieć to samo to nie rozbijaj na 2 tylko zrób dla obu 1

bo to jest bez sensu. Mógłbyś zmieniać to przez referencje ale tamten kod nie ma wgl sensu skoro itak ma być to co jest potem

A jak bardzo już chcesz to najpierw zmieniaj a potem dopiero ustalaj te $situation po warunkach
Manderigon
25.03.2015, 23:12:58
W jaki sposób miałbym połączyć ta zmienna w całość? Musze ja wyświetlać dwa razy, a referencje nie przejdą, bo mam stringi pomiędzy zmienna.
już Ci napisałem wyżej

oddziel sobie html od reszty kodu i problemy poznikają dodatkowo
Manderigon
25.03.2015, 23:17:28
Za moment pozamieniam kolejnościami zmienne situation i HP. Ciężko byłoby oddzielić html od php, bo w każdym htmlu jest zawarta zmienna z php.
tak, ale o wiele prościej było by Ci operować na tym jakbyś stworzył to w obiektowy sposób i odseparował logike od całego widoku. Ja nie napsiałem że masz całkowicie wydzielić php, chodzi o to żeby go nie mieszać z tym co generujesz, a do widoku przekazywać już wygenerowane dane
Manderigon
25.03.2015, 23:33:20
Niestety czuje, ze z obiektowym php nie dałbym sobie rady. Zamieniłem kolejnościami zmienne situation oraz hp, niestety efekt dalej ten sam. :-(
Nie zrozumieliśmy sie, wykonujesz dwa warunki które chcesz a dopiero potem tworzysz te zmienna po nich

czyli tam gdzie drukujesz dpiero ja tworzysz z odpowiednich danych
w zasadzie to tylko wydrukujesz to co potrzeba bo chyba jej nie potrzebujesz tworzyć skoro itak jest echo
Manderigon
25.03.2015, 23:57:57
Kurcze, wybacz, ale dalej nie rozumiem co mam w sumie zrobić, aby osiągnąć cel. Z tego co zauważyłem to drukuje zmienna situation, która utworzylem w warunkach.
nie tworzyć w warunkach tego tylko tam gdzie ja drukujesz po prostu
Manderigon
26.03.2015, 00:08:27
No tak, ale po to utworzylem te warunki, żeby wiedzieć kiedy mam wyświetlić dany string z odpowiednią ilością hp. Chyba, że dalej nie rozumiem.
Skoro zmieniasz w obu warunkach te same dane to w magiczny sposób one Ci się same nie zmienią wcześniej, musisz najpierw je pozmieniać a dopiero potem zapisać do zmiennej czy wydrukowac
Manderigon
26.03.2015, 00:27:12
Właśnie w każdym z warunków zmieniam inne dane, mianowicie hp gracza, HP przeciwnika, obrażenia gracza, obrażenia przeciwnika.
no i ?
ale są dane które zmieniasz w obu, bo z takim problemem tu przyszedłeś, wiec tworzysz to po tej zmianie a nie przed i masz to co chcesz

przecież nie każe Ci zrobić z $situation tego co ma być w $situation2

tylko masz zrobić to co robiłeś wcześniej ale juz za warunkami które dane zmieniały a nie przed zmiana
Manderigon
26.03.2015, 00:40:58
Czyli najpierw definiuje hp w zmiennej, a dopiero potem tworzę zmienna situation, tak? A to wszystko w warunkach.
tak, zmieniasz tylko to gdzie generujesz swoja zmienna do wyświetlania

czyli tam gdzie echo to ja generujesz
Manderigon
26.03.2015, 00:51:07
Zamieniłem kolejnościami, bez większych zmian. (;
Chciałem Ci dać gotowca ale teraz widzę ze masa twoich warunków nie ma wgl sensu, potrzebujesz tylko te gdzie ma sie coś zmieniać a taki który tworzy tylko sama zmienna $situation jest wgl niepotrzebny. Masz za dużo błędnych założeń.
Pokaż kod po tych poprawkach
Manderigon
26.03.2015, 15:19:03
Wszystko działa, po warunkach podstawiłem tylko odpowiednie zmienne, wyświetlanie echem dałem tylko raz. Dzięki za pomoc.
Proszę, o to własnie chodziło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.