Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona w dwóch językach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Suhar87
Witam, amatorsko piszę stronki dla pewnej firmy. Dostałem gotowy szablon który zazwyczaj dostosowuje do kolejnych projektów. Od roku nie miałem problemów aż do dziś.... Mam szablon strony z opcją zmiany języka na angielski... Siedzę 3 dni i nie potrafię zrozumieć zasady działania a co za tym idzie nie potrafię dostosować go do nowego projektu. Wygląda to tak:

Manu:
  1. <?php
  2. if ($_REQUEST['lang'] == 'en') {
  3. ?>
  4. <a<?php echo $_REQUEST['strona'] == 'main'? ' class="act"':''; ?> href="/en/main">Main page</a>
  5. <a<?php echo $_REQUEST['strona'] == 'information'? ' class="act"':''; ?> href="/en/information">Information</a>
  6. <?php
  7. } else {
  8. ?>
  9. <a<?php echo $_REQUEST['strona'] == 'glowna'? ' class="act"':''; ?> href="/glowna">Strona główna</a></li>
  10. <a<?php echo $_REQUEST['strona'] == 'informacje'? ' class="act"':''; ?> href="/informacje">Informacje</a>
  11. <?php
  12. }
  13. ?>
Od razu wspomnę że pojedyncze strony znajdują bez względu na język w tym samym katalogu /pages/ choć href angielskiej wersji ma przedrostek /en/. Z moich wnikliwych przeszukiwań doszedłem do wniosku że jest on tylko wykorzystywany w sprawdzaniu warunku $_REQUEST['lang'] == 'en' co pozwala przy zmianie stron pozostać przy odpowiedniej wersji menu.

Sekcja gdzie wyświetlają się strony:
  1. <?php
  2. $page = zalacz($_REQUEST['strona']);
  3. $page? include("pages/".$page.".php"):print('');
  4. ?>
Korzysta ona z funkcji:
  1. function zalacz ($strona) {
  2. $strony = array('glowna' => 'glowna', 'main' => 'main', 'informacje' => 'informacje', 'information' => 'information' );
  3. $wynik = array_search($strona, $strony);
  4. return $wynik;
  5. }
Staram się odwzorować ten schemat w nowej stronie ale niestety klikając w linki do angielskich wersji jest błąd o braku strony. Po usunięciu z href w menu /en/ strona się odpala ale menu za to wraca do wersji polskiej... Czy ktoś mógłby pomóc mi zrozumieć zasadę działania tego kodu? Czy coś pominąłem to wrzucę potrzebne fragmenty kodu. Ja się poddałem, lampię się w to od 3 dni i nie umiem zastosować...

Z góry dziękuję za pomoc!
!*!
Zmień $_REQUEST na $_GET i na nim operuj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.