Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JAK ZACZĄĆ
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Paooolo
W ogole nie wiem od czego mam zacząc.. Mam apacha i mam php editor. co teraz? jak skonfigurowac apacha? co wpisac w network domain i server name?? A jak to zrobie to co dalej? W sieci jest pełno kursow itp, ale tylko pomagajacych budowac skrypty. czy ktos pomyslal o caaaałkiem poczatkujacych?? Serdecznie prosze o pomoc, bo chetnie sprobowalbym swoich sil w php, gdybym wiedzial tylko od czego zaczac, bo skryptow sciagnalem juz z 1000 :|
Pozdro 4 all
Bylbym wdzieczny za pomoc "krok po kroku"; lub jakis link - cokolwiek :idea: !
Wankster
:arrow: www.krasnal.tk
itsme
lub www.foxserv.net
radziel
Jeżeli chcesz skonfigurować apacha to wejdź na www.me2.pl tam sa arty o tym jak skonfigurować mysql, php, apache itp.
cagrET
a ja polecam Appserv smile.gif

http://sf.net/projects/appserv/

the best ;-)
Paooolo
Dziękuję wszystkim za pomoc! laugh.gif
Xinn
ja jednak jestem za FoxServ... na poczatek on wystarcza a instaluje/konfiguruje sie sam smile.gif
Paooolo
Wybralem Krasnala. polecam go wszystkim poczatkujacym :mrgreen:
zx
Tak, tylko ja nie mogę skonfigurować Krasnala :< Nie wyświetla mi php na kompie sad.gif
Jabol
skonfigurować krasnala??... przecież tam nie ma co konfigurować... tylko musisz zainstalować go w defaultowym katalogu!
vebler
Jaki wedlug Was jest najbardziej przydatny, najprostszy i najbardziej uniwersalny skrypt, ktorego poczatkujacy (np. ja) moglby sie nauczyc na wstepie.
Marusz
Tos sobie wymyslil smile.gif Ja jestem rowniez poczatkujacy i jakos nigdy mi nie przyszlo pytac od czego zaczac. Na poczatku przeczytaj miliony tutoriali i tekstow na necie. Nie mozesz tutaj wklejac gotowcow i cieszyc sie, ze dzialaja. Zacznij od poznania podstawowych koment, funkcji, mozliwosci php. Sam wiekszej czesci nie znam, ale duzo czytam i wszystko czego sie naucze wprawiam w ruch. Czasem cos zle zrozumiem, ale to wina tego, ze nigdy nie uczylem sie angielskiego - a sporo ciekawych materialow jest wlasnie w tym jezyku. Kupilem sobie ksiazke wydawnictwa Helion: Od podstaw PHP4 - polecam. Dzialaj. A chcesz fajny prosty skrypt (na zasadzie: wpiszesz malo, wyskoczy duzo)? Oto on:
Kod
<?

phpinfo();

?>

Tym optymistycznym akcentem koncze smile.gif
spenalzo
[php:1:7479c8fd95]<?php
echo "Hello World!";
?>[/php:1:7479c8fd95]
Jabol
a ja polecam[php:1:fdb3cca24c]<?php
print_r(get_loaded_extensions());
print_r(get_defined_functions());
?>[/php:1:fdb3cca24c]nie ma to jak wiedza. i potem wybierasz dowolną funkcje, która ci wejdzie pod nos i patrzysz co robi w manualu
Paooolo
A ja polecam sciagnac sobie troszke skryptow i poogladac jak wyglada to i owo laugh.gif
vebler
Wielkie dzieki ^^
PoZdRoWkI 4 AlL
Forest99999
tez mialem ten problem z krasnalem ze niedzialalo mi php :x
mazy
ja ostatnio zainstalowałwm sobie Foxserva - wszystko cacy ale w przeglądarce gdzy chciałem uruchomić strone -*.php to mi chciało pobieraać plik (jak gdyby nie obsługiwało php) i trochę mi zajęło zanim doszłem do zrodła problemu, który nie był zwiezany bynajmniej z apachem smile.gif
płaciu
Cytat
ja ostatnio zainstalowałwm sobie Foxserva - wszystko cacy ale w przeglądarce gdzy chciałem uruchomić strone -*.php to mi chciało pobieraać plik (jak gdyby nie obsługiwało php) i trochę mi zajęło zanim doszłem do zrodła problemu, który nie był zwiezany bynajmniej z apachem smile.gif

A z czym questionmark.gifquestionmark.gif? Bo też mam ten problem...
mazy
poprostu Foxserv nie wrzuca do systemu rozszerzenia .php i trzeba je samemu dodać.
to wszystko biggrin.gif
scanner
Cytat
Foxserv nie wrzuca do systemu rozszerzenia .php
Że co?questionmark.gif?
mazy
no serio u mnie tak było! i mów sobie co chcesz tongue.gif
DeyV
ale fox nic nie powinien wrzucać do systemu.
Czy jak wchodzisz na strone www.forum.php.pl/index.php to otwiera ci sie kod? NIe - choć nikt ci nic nie zmienia w ustawieniach windowsa...
Identycznie działa fox - oczywiście jeśli pamiętasz o tym by w przeglądarce podawać adres localhost/index.php a nie c:moje_stronyindex.php tongue.gif
Cudi
Skoro już mowa o dziwnych zjawiskach w przeglądarkach, to mi sie zdarzyło takie coś że jesli wsadziłem w IFRAME plik php to przeglądarka chciała go zapisać na dysku, a nie wyświetlić w ramce. To wina serwa czy ustawień przeglądarki ? :]
Jabol
sprawdz czy normalnie ci go wyświetli. Ale tak według mnie to to jest na 99% wina serwera!
Cudi
Plik *.php wyświetli normalnie, dopiero jak go w iframe wsadze to przeglądarka próbuje go pobierać... będe musiał pokombinować ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.