Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Pobranie danych z bazy na podstawie danego ID z $_GET
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arlid
Witajcie. Mam pewien problem. Otóż mam stronę, na której znajdują się zlecenia. każde zlecenie ma swój unikalny numer (widoczny dla usera, użytkownika) oraz ID (klucz główny tabeli). każde zlecenie w tabeli jest podlinkowane. Chciałbym uzyskać podstronę, która otwierałaby się po naciśnięciu tego linku ze szczegółami danego zlecenia. Nie wiem tylko, czy dobrze to sobie wymyśliłem.

1. Link wygląda mniej więcej tak:
  1. <a href="zlecenie_szzegoly.php?id=7">Klik</a>

Oczywiście ID podstawiane jest z bazy - dla konkretnego zlecenia.

2. Chwytam $_GET te ID do zmiennej w nowej podstrnie, powiedzmy:
  1. $idzlecenia = $_GET['id'];

3. Szukam danych - i to jest problem. Jak teraz odczytać zawartość pozostałych pól z bazy do wypełnienia? Oczywiście wiem, że SELECTEM, ale np. nie wiem jak ugryźć coś takiego (tabele zleceń,ich historii, danych klienta, sprzętu są oddzielnie i są ze sobą związane klucz główny -> klucz obcy)

1. SELECT zlecenia.ZlecenieNumer, klienci.ImieKlienta, zlecenia.ZlecenieStatus
  2. FROM zlecenia
  3. JOIN klienci
  4. ON zlecenia.ZlecenieID=klienci.ZlecenieID;

To się wykona, ale jak zamienić ZlecenieID na nową zmienną, tak żeby to szukało tego co trzeba? Coś w ten deseń:
  1. zlecenia.ZlecenieID = zlecenia.$idzlecenia

Nie wiem czy to w ogóle dobry pomysł wykonania tego. Będę także wdzięczny za każdą podpowiedz.

Pozdrawiam

viking
Potrzebujesz najlepiej biblioteki PDO http://php.net/manual/en/book.pdo.php
oraz http://php.net/manual/en/pdostatement.bindparam.php
arlid
A inny sposób? Musiałbym na szybko to sobie przyswoić, a to niestety troszkę zajmie wink.gif
radek87urban
Wydaje mi się, że wystarczy dopisać WHERE na końcu i dać zmienna do stringa.

1. SELECT zlecenia.ZlecenieNumer, klienci.ImieKlienta, zlecenia.ZlecenieStatus
  2. FROM zlecenia
  3. JOIN klienci
  4. ON zlecenia.ZlecenieID=klienci.ZlecenieID WHERE zlecenia.ZlecenieID = $twojaZmienna ;

( tu powinienes zastosowac PDO/Mysqli, chyba, że bezpieczenstwo skryptu nie jest istotne, bo to u góry nie jest dobra praktyka).
viking
Ale w czym problem? Kopiuj wklej z dokumentacji i podstaw swoje zapytanie. Prościej się nie da.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.