Aplikacja oparta jest o MVC. W kontrolerze mam akcję, która zwraca mi zawartość obrazka CAPTCHA i wysyła nagłówek, że to obrazek, więc od razu go wyświetlam na stronie nie zapisując żadnego pliku w cache na serwerze. Jednak, czasami zdarza się, że potrzebuję zmienić kolor liter lub wielkość wygenerowanego obrazka. Do tej pory robiłem to bezpośrednio w tej metodzie.

Mam coś takiego jak system templatek, coś a'la Joomla! czy WordPress, gdzie mam główny layout do którego wstrzykuję widok komponentu. Ale równie dobrze mogę sobie zdefiniować widok który jest on umieszczony w katalogu templatki, który mi nadpisze domyślny widok komponentu. Teraz, gdy wdrazam stronę, zamiast cudować w plikach komponentu, robię sobie nowy widok w templatce i tam styluję wygląd strony. Jednak wszystko pięknie, dopóki nie robie kontaktu i mam do zrobienia CAPTCHA.

Jak możnaby to rozwiązać, abym mógł zmienić opcje generowanego obrazka poza kontrolerem? Już nie mówię tutaj o tym, że ma być to w widoku, może to być inne rozwiązanie, jednak chodzi mi o tą samą możliwość.

Każdy pomysł będzie mnie satysfakcjonował.